Фахівці пояснили, чому так важливо пити багато води

Тіло людини переважно складається з води. Зовсім не дивно, що для відновлення гармонійного балансу вона потрібна нашому організму в достатній кількості. Але скільки це – достатньо?

Поширені цифри, які стабільно кочують з вуст в уста, чи є справедливими для всіх: 2,5 літра чистої питної води в день – це досить багато для тендітної дівчини. Тому відкиньте стереотипи і пийте так, щоб вам було комфортно. Правда, на жаль, багато людей не випивають і щоденного мінімуму.

Ми вирішили розвіяти поширені міфи, дати відповіді на найбільш поширені актуальні питання і раз і назавжди переконати вас, що воду потрібно пити. І чим більше, тим краще!

Навіщо організму людини потрібна вода?

Відповідь досить банальна. Вода потрібна організму для життя. У тілі дорослої людини в середньому циркулює близько п’яти літрів рідини, а плазма крові на 92-95% складається з води. Вона допомагає організму виконувати свої функції: доставляє живильні речовини до клітин, підтримує водно-сольовий баланс, нормалізує роботу гормонів, виводить шлаки і токсини.

Якщо води в організмі не вистачає, то кров стає в’язкою і тягучою. Серцю стає складно її перекачувати, в результаті чого швидко зношується серцевий м’яз, що може привести до серйозних патологій з боку серцево-судинної системи.

Якщо я п’ю мало води, чи може це бути причиною головного болю?

Так, може. Це пов’язано з тим, що клітини мозку на 80% складаються з води. Якщо ви мало п’єте, то вода не надходить в мозок, організм починає страждати від обезводнення, з’являються головні болі. Причому такий негативний ефект можливий навіть при легкому ступені зневоднення.

До речі, разом з водою до мозку надходять кисень і глюкоза. Вони життєво важливі для нормальної діяльності нервової системи, так що ваш настрій і самопочуття також безпосередньо залежать від того, скільки води ви випиваєте щодня. Ось ще один важливий привід стежити за цією кількістю і пити більше рідини.

Що буде зі мною, якщо я буду пити мало води?

Якщо людина п’є мало води, її організм страждає від зневоднення. В особливо критичних випадках цей стан стає дуже небезпечним і навіть може призвести до летального результату.

Якщо зневоднення не хронічне, то людина за симптомами може і не зрозуміти, що справа в малій кількості споживаної рідини. Брак води проявляє себе головними болями, відсутністю апетиту і енергії, апатією і слабкістю, порушеннями в роботі травної системи і інтоксикацією організму.

Коли потрібно випивати більше добової норми?

Бувають такі ситуації, при яких краще випити трохи більше води, ніж вимагає норма. Ось основні ситуації, які повинні змусити вас завжди носити з собою пляшку чистої питної води: перебування в жаркому кліматі, активні заняття спортом і фізичними вправами, проблеми з травною системою, інтоксикація організму.

До речі, пити більше води потрібно і молодій парі, яка планує завести дитину. Як це пов’язано? Справа в тому, що основу сім’яної рідини становить саме вода. Завдяки їй сперматозоїду вдається безперешкодно подолати дітородні шляхи жінки і дістатися до яйцеклітини.

Я забуваю пити воду. Як себе привчити?

Дисципліну потрібно активно тренувати. Найпростіший спосіб не забувати про пиття – це завжди і скрізь носити з собою пляшку з водою. Вона постійно буде у вас на очах, а це значить, що забути про неї у вас просто не вийде.

Також допоможе визначення конкретних термінів, коли ви будете пити чергову склянку. В ідеалі потрібно випивати воду за півгодини до їжі.

Сьогодні в Інтернеті можна знайти величезну кількість мобільних додатків, які допомагають розвивати корисні звички. Встановіть сповіщення, які будуть вам нагадувати, що пора випити чергову скланку води. Ось побачите, зовсім скоро ви самі будете тягнутися за водою без всяких нагадувань!

Я завжди мало п’ю. Як це буде проявлятися?

Вчені вже давно встановили, що організм людини старіє, тому що втрачає вологу. Вода виконує захисну функцію, рятуючи нас від згубного впливу ультрафіолетових променів і низьких температур.

Ми можемо допомогти своєму організму і регулярно поставляти йому оптимальну кількість води для нормальної життєдіяльності. Якщо наше тіло не відчуває нестачу води, то і зовнішній вигляд буде кращим. Наприклад, шкіра на 25% складається з води. Якщо вологи не вистачає, то з’являються передчасні зморшки і інші ознаки старіння.

Що робити, якщо мені не подобається смак звичайної води?

Набрид смак звичайної води? Корисний також зелений чай. Він багатий антиоксидантами і зміцнює імунітет. Пийте його без цукру і інших добавок, щоб цей цілющий напій залишався корисним.

Також можна готувати ароматизовану воду. Додавайте в неї овочі, фрукти, ягоди, трави. Смак води помітно зміниться і стане оригінальним, але корисні властивості від цього анітрохи не постраждають, а лише збільшаться.

Джерело

Поділись


Новини партнерів