Коли не можна їсти помідори: 7 протипоказань від лікарів

Корисні в багатьох відносинах помідори мають ряд протипоказань. При деяких порушеннях організму їх вживання має бути зменшено або припинено.

В яких випадках, на думку лікарів, помідори можуть завдати шкоди організму?

Алергія на помідори. Причина харчової алергії на томати: в них містяться речовини-антигени антоціанін і лікопін. У деяких випадках алергія проявляється через декілька годин після того, як ви з’їли помідор. Симптоми харчової алергії – нудота, біль у шлунку, нежить, бронхоспазм, набряклість.

Жовчокам’яна хвороба. Помідори мають виражений жовчогінний ефект, що може викликати спазми в жовчному міхурі, рух каменів і закупорку жовчовивідних шляхів, що ведуть до запалення. Томати при жовчнокам’яній хворобі їсти не варто.

Захворювання нирок. Ще одне протипоказання для вживання помідорів. Справа в тому, що в томатах міститься щавлева кислота, яка здатна негативно впливати на водно-сольовий обмін, від якого багато в чому залежить робота нирок. У свою чергу, вживання варених і консервованих помідорів може активізувати ріст каменів в нирках.

Хвороби суглобів. Щавлева кислота, що міститься в складі помідор, має здатність викликати сильні болі в суглобах людини.

Панкреатит. При цьому захворюванні стає схильною до запалення підшлункова залоза. Щоб зайвий раз не дратувати її слизову, не слід їсти овочі та фрукти, що містять багато кислот.

Підвищений тиск. Тим, хто страждає підвищеним артеріальним тиском або має інші захворювання серцево-судинної системи, категорично протипоказано вживати консервовані помідори – ні бочкові, ні ті, які піддавалися консервації із застосуванням оцту.

Хвороби шлунку. Свіжі помідори лікарі не рекомендують споживати при гострому гастриті або коліті, виразці. Томати можуть бути небезпечні для здоров’я людей зі слабким і хворим шлунком через що входять до їх складу органічних кислот.

Джерело

Поділись


Новини партнерів