Спорт влітку: як правильно бігати в спеку 

Пробіжки в найспекотніший період року – реальні! Їх потрібно тільки правильно спланувати.

При 30 або більше градусах спеки біг часто закінчується невдачею. Деякі люди через  високі температури відчувають втому і вважають за краще після роботи їсти морозиво, а не бігати. Інші мучать себе на пекучому сонці – і через кілька хвилин розуміють, що сили закінчилися.

Ми хочемо запропонувати вам шість порад для успішної пробіжки:

Вставайте раніше: найкращий час для прогулянок – ранок, тому що температура все ще приємна. Якщо вам дуже важко прокинутися рано, можете бігати в вечірній час. В особливо спекотні дні необхідно чекати до 20 або 21 годин, коли температура опуститься до прийнятного рівня. Влітку рекомендується бігати в тінистому лісі або біля води: там буває приємний вітерець. Хорошою альтернативою можуть стати бігова доріжка у фітнес-центрі з кондиціонером, їзда на велосипеді, плавання.

Одягайте «дихаючий» одяг. Футболка і шорти – ідеальний варіант. В якості захисту від сонця на голову надіньте кепку, під неї покладіть змочену водою тканину – для додаткового охолодження. Необхідно також пам’ятати про водонепроникний сонцезахисний крем: він вбереже від ультрафіолетового випромінювання, незважаючи на піт. Пара сонцезахисних окулярів теж буде до речі.

Правильно плануйте питний режим: необхідно заздалегідь вирішити, чи є по шляху дозатори води або воду потрібно взяти з собою. Під час пробіжок, які тривають довше години, рекомендується зробити зупинку для пиття вже через перші 30 хвилин, потім – кожні 20 хвилин.

Вибирайте відповідний темп. У літню спеку уникайте особливо інтенсивних тренувань, але кілька нетривалих забігів в тінистій місцевості з перервами для пиття можуть принести хороші результати.

Прислухайтеся до свого організму: навіть якщо здається, що ви все робите правильно, необхідно звертати увагу на самопочуття. Запаморочення, сильні головні болі, відчуття сухості в роті – ознаки, що біг варто припинити. Завершіть тренування прогулянковим кроком, випивши склянку води.

Пийте більше води: не тільки під час бігу, але після нього. Підійдуть також розбавлені фруктові соки. Потім прийміть прохолодний душ для охолодження тіла. Після пробіжки намагайтеся більше не виходити на сонце.

Навіть якщо зараз це важко уявити, організм звикне до спеки приблизно через десять днів. І через кілька місяців, можливо, ви навіть будете сумувати за нею, гуляючи в осінньому тумані.

Джерело

Поділись


Новини партнерів