Чому людям із зайвою вагою не можна вживати алкоголь?

Комбінація алкоголю і зайвої ваги збільшує ризик розвитку захворювання печінки, ніж кожен з цих факторів окремо.

Оксфордські фахівці стверджують, що вживання алкоголю людьми з надмірною вагою набагато швидше знищує печінку, ніж тільки алкоголізація або ожиріння. На думку вчених, повні чоловіки і жінки взагалі не повинні вживати спиртне, щоб не піддавати себе настільки істотного ризику.

Дослідники проаналізували дані медичних карт близько 1,2 мільйонів дорослих британок, після чого почали вести за жінками спостереження. Вони встановили: серед жінок із зайвою вагою, які вживали в середньому 150 грамів чистого спирту на тиждень, від цирозу печінки померли п’ять з кожної тисячі. Смертність серед повних жінок, які випивають на тиждень менше 70 грамів чистого спирту, була вдвічі нижчою.

Також високим ризик смертності від цирозу печінки виявився і для чоловіків, які випивали, що мали зайву вагу. Вчені розрахували: для повних чоловіків, які вживали 150 грамів і більше чистого спирту на тиждень, ймовірність розвитку цирозу збільшувалася в 19 разів.

“Зайва вага і ожиріння, ускладнені споживанням алкоголю, істотно швидше вб’ють вашу печінку, адже алкоголь погіршує і без того важке становище печінки, викликане надмірною вагою. Допомогти тут може тільки збільшення фізичної активності та обмеження доступності алкоголю”, – констатували автори роботи.

Джерело

Поділись


Новини партнерів