6 властивостей чаю, які можуть бути небезпечними для здоров’я

Незважаючи на цілий ряд корисних для здоров’я властивостей, чай в той же час може приховувати в собі небезпеку для організму.

Руйнує зуби. Звичка пити багато чаю, особливо міцного, може руйнувати зубну емаль – пігменти, що містяться в ньому, діють на неї досить агресивно. Медики рекомендують не вживати більше 5 чашок чаю в день.

Шкодить ниркам і підвищує ризик раку. Наявні наукові дані говорять про те, що у виробництві пакетованого чаю часто використовуються старе листя, яке в процесі росту накопичують фториди, що містяться в грунті. Дані сполуки здатні завдавати серйозної шкоди ниркам, а також кісткам. Крім цього, паперові пакетики часто містять в своєму складі епіхлоргідрин, який використовується як пестицид. При взаємодії з водою він стає більш небезпечним, підвищуючи ризики безпліддя, імунних проблем, раку.

Заважає засвоєнню заліза. У 2011 році після ряду досліджень вчені констатували, що чай має властивість перешкоджати засвоєнню заліза з їжі. З цієї причини фахівці радять витримувати після їжі хоча б 20-хвилинну паузу, перш ніж починати пити чай.

Провокує безсоння. Чай може містити в собі більше кофеїну, ніж кава. Тому вечірнє чаювання здатне зарядити людину непотрібною бадьорістю. Випитий на ніч зелений чай ще й змусить раз у раз прокидатися, щоб відвідати туалет, – він має виражений сечогінний ефект.

Провокує порушення печінки. Дослідження Державного Університету штату Нью-Джерсі свідчить: зелений чай у великій кількості може провокувати порушення в роботі печінки, в день його доцільно випивати не більше 2 чашок. У складі цього чаю містяться поліфенольні сполуки, що мають властивість накопичуватися в організмі, і сповільнювати функції печінки. Крім того, до проблем з органом можуть приводити «супутні» речовини, що додаються в чай виробниками, – зокрема, ті хімікати, які використовуються при вирощуванні чаю.

Джерело

Поділись


Магазин