Через скільки після прийому ліків можна пити алкоголь?

В інструкції до деяких лікарських засобів вказується про заборону вживання алкоголю під час терапії. Наприклад, спиртне має бути абсолютно виключено при прийомі антибіотиків, психотропних ліків, ряду протимікробних і протипротозойних препаратів – похідних нітрофурану, фторхінолону тощо.

Чи сумісні ліки і алкоголь?

За словами провізора Ірини Булигіної, алкоголь не бажано вживати з жодними лікарськими засобами, навіть якщо про це не написано в інструкції. «І ліки, і алкоголь всмоктуються в кров. Тому алкоголь може нейтралізувати дію лікарського засобу або навпаки – посилити. Тобто реакція буде не та, на яку розраховує людина. Наприклад, прийнявши препарат від гіпертонії, через якийсь час випити спиртне – судини звузилися, ефекту не буде. Тиск підніметься ще вище», – пояснює експерт.

Тому потрібно уважно стежити за тим, щоб лікарський засіб встиг спрацювати і повністю вивівся з організму, перш ніж вживати спиртні напої. Якщо ж порушити цей термін і прийняти алкоголь раніше, пацієнт може не отримати потрібний ефект від лікувальної терапії. Крім того, за словами Булигіної, в два рази більше навантаження отримають органи, які виконують функцію виведення ліків і алкоголю – нирки і печінка.

Через якийсь час після вживання ліків можна пити алкоголь?

«Якщо приймаєте ліки, в цей день точно алкоголь пити не слід», – каже Булигіна. Як зазначає експерт, це правило стосується всіх лікарських препаратів. У деяких випадках період виведення лікарського засобу може зайняти більше доби.

Якщо прийом ліків не був одноразовим, пацієнт пропив курс, то перерва перед вживанням алкоголю може бути більшою. «Курсове лікування має накопичувальний ефект, тому перед прийомом спиртного необхідно врахувати термін виведення препарату. У кожних ліків він свій: його встановлюють під час медичних випробувань, які проходить препарат перш, ніж поступити в реалізацію. Конкретний час, протягом якого засіб виводиться з організму, можна дізнатися в інструкції», – каже провізор.

Джерело

Поділись


Новини партнерів