Укуси комах: 12 видів і що робити при кожному з них

У літню пору, коли люди сім’ями виїжджають на відпочинок за місто, на дачі або пікніки біля озера, зростає ризик отримати небажані укуси від різних комах. Деякі проходять швидко, а з особливо важкими укусами потрібно негайно звертатися до медиків. Пропонуємо прочитати про 12 найбільш поширених укусів, які ви можете відчути на собі, перебуваючи на прогулянці в місті або за кордоном в екзотичній відпустці.

Укуси комах: як відрізнити і що робити

1. Кліщ

Найбільш небезпечний для людини лісовий кліщ, так як він є переносником небезпечних захворювань. Ротовий апарат паразита влаштований таким чином, що дає можливість глибоко і міцно присмоктатися до шкіри. При цьому людина не буде відчувати болю і може виявити на своєму тілі кліща навіть через кілька днів. Може вийти так, що кліщ вас вкусив і відвалився. Тоді в місці укусу буде червона пляма окружністю в кілька сантиметрів, а в центрі – чорна або червона точка. В такому випадку слід терміново звернутися до лікаря.

2. Комар

Візуально укуси комарів виглядають на шкірі як рожеві папули, що мають обриси кола, краплі. Якщо місце укусу розчісувати, воно стане червоного кольору, тому що слина комара потрапить в навколишні тканини, що посилить реакцію. Бувають випадки, коли на місці укусу проявляється алергічна реакція з набряком.

3. Оса

Укус оси дуже болючий. У його місці відчувається печіння, воно розпухає і стає червоного кольору. Іноді укус оси викликає головний біль, високу температуру і висип по тілу.

4. Бджола

Бджола вмирає, якщо вжалила. Це відбувається тому, що разом з жалом вона залишає свій травний тракт. Тому укус бджоли розпізнати досить просто. Слід терміново видалити жало, щоб отрута не потрапила в кровотік. Бджолиний укус стоїть на другому місці серед причин анафілаксії. Якщо у вас виникла задишка, знизився тиск, порушилося дихання – викличте швидку допомогу.

5. Шершень

Комаха проколює шкіру як бджола, однак, жало не залишає в рані. Місце укусу розпухає, червоніє, з’являється гострий біль. Серед симптомів укусу шершня: прискорений пульс, нудота, блювота, холодні кінцівки, синюватий відтінок губ, вух і шиї. Не виключена втрата свідомості. Маленькі діти і дорослі з ослабленим імунітетом дуже болісно переносять укус шершня. При появі відповідних симптомів слід терміново звернутися до лікаря.

6. Блоха

Укуси цих комах найчастіше спостерігаються на ногах. Блоха може кусати неодноразово. Укуси мають вигляд маленьких червоних крапочок. Якщо їх розчісувати, вони довго заживають, і на місці укусів довго залишаються темні плями.

7. Рудий мураха

При укусі комаха виділяє токсин, який викликає алергічну реакцію. Постраждалі місця візуально схожі на укуси бліх, але жало мурашки призводить до блискавично гострого болю.

8. Воші

Найчастіше комахи живуть на голові, але існують види, що розташовуються на інших волосистих частинах тіла. Укус викликає сильне свербіння і залишає маленьку червону крапку.

9. Гедзь

Укус залишає помітну позначку з набряком навколо неї. У місці набряку виникає гаряче відчуття. Укус викликає свербіж, запаморочення, не виключено інфікування.

10. Клоп

Укуси масові, щільно знаходяться один біля одного і згруповані. Постільні клопи кусають ніби по одній лінії. Число укусів одного клопа – від 3 до 5 проколів шкіри з почервонінням через проміжки в 2-4 сантиметри.

11. Оленяча муха

Укус залишає червону пляму і незвичайно болючий. Комаха може переносити захворювання під назвою лихоманка кролика. Симптоми: виразки на шкірі, лихоманка, головний біль.

12. Павук-відлюдник

Мешкає тільки в певних областях. Його укус можна відчути лише через 6 годин, коли виникає біль. На місці укусу з’являється почервоніння або кільце фіолетового відтінку (схоже на бичаче око).

Джерело

Поділись


Новини партнерів