7 серйозних причин їсти овочі та фрукти кожен день

Дієтолог розповіла, які фрукти і овочі не варто купувати навесні

Всі ми з дитинства чуємо, що потрібно обов’язково їсти фрукти і овочі, так як вони дуже корисні. На цьому наполягають і медичні експерти з усього світу: вони вважають, що в щоденному раціоні людини повинно бути не менше 500 г овочів і фруктів, найкраще – сезонних.

Але що ми насправді знаємо про дари природи, крім того, що в них багато вітамінів? Виявляється, існує далеко не одна причина їсти якомога більше різноманітних плодів. Яку користь несуть фрукти та овочі, розповідаємо в сьогоднішній статті.

Захищають від хвороб

Вчений Колін Кембелл протягом 20 років шукав взаємозв’язок між хворобами і харчуванням: він вивчив раціон мільйонів людей і з’ясував, що фрукти та овочі допомагають в профілактиці різних хвороб.

Так, рутин (вітамін Р), що міститься в цитрусових, зміцнює стінки судин, перешкоджаючи розвитку атеросклерозу, і покращує роботу серцево-судинної системи. Баклажани і кабачки знижують тиск. Роботу щитовидної залози покращують тірокініни, що містяться в моркві, капусті, салаті. Буряк багатий бетаїном, який перешкоджає старінню клітин печінки. Яблука, багаті на пектин, сприяють виведенню шкідливого холестерину.

Список можна продовжувати нескінченно: кожна рослина володіє не однією, а цілим рядом корисних властивостей. А ще доведено, що регулярне вживання в їжу овочів знижує ризик захворювання на рак на цілих 30 відсотків.

Піднімають настрій

Дослідження вчених довели, що люди, які їдять більше фруктів і овочів, менше схильні до депресії. І все завдяки наявності в плодах антиоксидантів, а також фолієвої кислоти і селену – речовин, які посилюють вироблення гормону гарного настрою серотоніну. Серед найефективніших природних “антидепресантів” – квасоля, цитрусові, шпинат, салат Ромейн, банани і яблука.

Особливо корисно вживати сирі фрукти і овочі – про це заявили експерти з Університету Отаго в Новій Зеландії. В ході дослідження вони виявили, що у випробовуваних, які їли плоди в сирому вигляді, відзначався більш високий рівень психологічного благополуччя, ніж у тих, хто споживав варені овочі і фрукти.

Роблять розумнішими

Їжа для розуму – це не тільки хороші книги. Дуже корисні для мозку і різні овочі і фрукти. Особливо це важливо для тих, хто займається розумовою працею, а також для літніх людей. Антиоксиданти в складі плодів перешкоджають пошкодженню клітин мозку і служать відмінною профілактикою атеросклерозу і хвороб Альцгеймера і Паркінсона.

Кращими “помічниками” мозку лікарі вважають яблука, груші та абрикоси (вони багаті залізом, яке допомагає наситити мозок киснем, необхідним для нормальної роботи), моркву, насичену лютеоліном (з’єднанням, яке знижує віковий дефіцит пам’яті і ризик розвитку запальних захворювань мозку), буряк (містить багато йоду, заліза і глюкози), а також капусту і шпинат (вони постачають мозкові клітини залізом, вітамінами В6, В12 і фолієвою кислотою).

Поліпшують зір

Хто не знає знаменитий анекдот про кроликів і окуляри. Проте користь моркви для очей – зовсім не жарт: бета-каротин, що міститься в яскравому плоді, бореться з макулярною дегенерацією сітківки і катарактою. Плоди, багаті вітаміном С, – наприклад, болгарські перці, цитрусові, кавуни, помідори – захищають сітківку очей від ураження. Гарбуз, капуста і шпинат – чемпіони за кількістю лютеїну – сприяють поліпшенню зору, а авокадо та інші рослини, багаті вітаміном Е, – відмінний засіб для профілактики катаракти.

Постачають вітамінами

Скільки б не намагалися вчені створити заміну вітамінів з рослинної їжі, факт залишається фактом: корисні речовини краще засвоюються саме з натуральних овочів і фруктів. До того ж вони набагато смачніше будь-яких вітамінних комплексів, “ув’язнених” в таблетки і капсули.

Щоб користь була максимальною, намагайтеся їсти сезонні місцеві продукти: вони забезпечать вас саме тими корисними речовинами, які важливі в даний час року. До того ж місцеві фрукти і овочі рідше обробляють шкідливими речовинами, ніж заморських “прибульців”. Також важливо правильно готувати їжу: наприклад, варіння сприяє руйнуванню вітамінів – куди більше користі зберігається в овочах, приготованих на пару.

Допомагають схуднути

Майже в кожній дієті важливе місце займають овочі і фрукти. Секрет в тому, що в плодах міститься клітковина, яка дарує швидке насичення і при цьому – мінімум калорій. Ось чому овочі та фрукти можна їсти в будь-якій кількості і не боятися зайвої ваги. До того ж клітковина стимулює роботу кишечника, покращує метаболізм і очищає шлунково-кишковий тракт від шкідливих хімічних сполук, шлаків і канцерогенів.

Подовжують молодість

Молодильні яблука бувають не тільки в казках. І не тільки яблука: всі овочі і фрукти містять антиоксиданти, які сприяють оновленню клітин, перешкоджають процесам окислення і тим самим допомагають продовжити молодість і красу. Якщо хочете, щоб обличчя завжди було свіжим і гладким, вживайте багато листових овочів темно-зеленого кольору – шпинат, салат Ромен, щавель, а також на водянисті фрукти – кавун, диню, – які насичують шкіру вологою зсередини.

Джерело

Поділись


Новини партнерів