Лікарі розповіли, як самостійно виявити меланому

Меланома – найнебезпечніший вид раку шкіри. Дуже важливо виявити її на ранній стадії, в ідеалі – в стані передраку. Лікарі розповіли, як самостійно впізнати меланому.

Вчені не випадково виділяють важливість виявлення меланоми на самому початку її розвитку. Меланома більше за інші види раку схильна до метастазування, і боротьба з нею ефективна, коли активність пухлини ще не висока.

Ось на що радять звертати увагу лікарі при самостійному огляді тіла:

Відкриті ділянки тіла. Меланома найчастіше виникає на тих ділянках шкіри, які піддаються сильному впливу сонця, – це обличчя, шия, руки.

Підошви, долоні, нігті. Завжди звертайте увагу на родимки, що з’являються в цих місцях, і обстежте їх у лікаря.

Нетипові родимки. Якщо родимка має надмірно темний відтінок, нерівні краї або збільшується в розмірах з часом, це серйозний привід для її обстеження у фахівців. Також меланомною може виявитися родимка, яка свербить або лущиться.

Звичайні родимки. Меланому важко виявити вчасно ще й тому, що розвинутися вона може з звичайнісінької на вигляд родимки. Близько 10% злоякісних утворень шкіри мають нормальний колір, відзначають медики. За їх словами, перевірятися у фахівців потрібно регулярно, не чекаючи появи підозрілих відмітин на шкірі, – в першу чергу тим, у кого часто з’являються нові родимки.

Генетика. До виникнення меланоми призводить не тільки вплив сонячних променів. Існують генетичні мутації, наявність яких означає підвищений ризик розвитку раку шкіри. Щоб знати про них, слід пройти секвенування – тест для визначення генетичних ушкоджень у ДНК.

Джерело

Поділись


Новини партнерів