Кардіологи назвали сім правил довгого життя

Вчені назвали п'ять факторів, які збільшать тривалість життя на 10 років

Людський організм з самого початку запрограмований на довге життя.

А ось нездорові звички здатні з легкістю відібрати кілька років життя. Таку заяву, зробив відомий в США лікар-кардіолог Клайд Янсі.

Також, медик дав кілька порад та назвав правила, які можуть допомогти відсвяткувати свій 90-й або 100-й день народження.

Бути фізично активним. Слід дотримуватися регулярної фізичної активності. Це може бути біг підтюпцем, плавання, інтенсивна ходьба, спортивні ігри. Лікар запевняє, що недостатня кількість фізичної активності позбавляє людину 4 років життя. І що дуже важливо, у малорухомих людей частіше зустрічаються серцеві захворювання або інсульт.

Контролювати холестерин. Занадто високий вміст холестерину асоціюється з появою в судинах бляшок, що збільшують ризик серцево-судинних патологій. У зв’язку з цим, небезпечно дозволяти холестерину досягати позначки вище рівня 5 одиниць.

Стежити за раціоном. Здорове харчування – корисне для організму, якому необхідні клітковина, крупи, свіжі овочі, фрукти. Отже заборонено вживати багато солодкого, фастфуду та газованої води.

Високий тиск. Підвищений тиск часто ще називають «тихим вбивцею». У людей з артеріальною гіпертензією ризик інсульту вищий на 40%, а ймовірність інфаркту – на 25%. Після 45 років потрібно особливо уважно його контролювати.

Утримуватися від збільшення ваги. Мало хто знає, що ожиріння є головною причиною виникнення захворювань серця та інсульту, до того ж здатне скоротити тривалість людського життя на 5 років.

Виконувати профілактику діабету. У разі діабету істотно підвищується ймовірність проблем з тиском, судинами, серцем, кровоносною системою. До речі, ожиріння, і є одним з вирішальних факторів розвитку даного захворювання.

Відмовитися від куріння. Куріння є другим важливим фактором смертності після гіпертонії. Цікаво, що воно вбиває не тільки людей, з такою згубною звичкою, але і  тих, хто знаходиться в їх оточенні. Самі курці, схильні до хвороб дихальної системи та раку легенів. Але є відомості, що через 15 років життя без куріння ризик передчасної смерті для колишнього курця стає таким же, як і для некурящої людини.

Джерело

Поділись


Новини партнерів