Здоров’я дорожче: 6 продуктів, на яких не можна заощаджувати

Економічна криза – в масштабах планети, країни або окремо взятої родини – змушує нас шукати способи скоротити витрати, в тому числі за рахунок харчування. Однак якщо від деяких продуктів можна відмовитися без жодного збитку для організму або замінити їх недорогими аналогами, то економити на інших медики категорично не радять, щоб не поплатитися за це власним здоров’ям. У цій статті ми розповімо вам, чому не варто жертвувати, плануючи сімейний бюджет.

М’ясо

Якщо ви звикли отримувати білок з тваринних продуктів, не замінюйте м’ясо сосисками і напівфабрикатами. Користі в них не буде, а ось шкідливих добавок – маса. Якщо ціни на яловичину або свинину занадто “кусаються”, можна перейти на куряче м’ясо або індичку: вони поживні, коштують відносно недорого і до того ж містять менше жиру. Не варто забувати і про недорогі, але поживні субпродукти, наприклад, яловичу печінку: вона містить рекордну кількість заліза і вітамінів групи В.

Сезонні фрукти та овочі

Сезонні фрукти та овочі – цінне джерело клітковини, а також різних вітамінів і мікроелементів. Якщо в раціоні їх буде недостатньо, травна система почне давати збої. Тому картопля, морква, буряк, капуста, яблука та інші вітчизняні плоди обов’язково повинні бути присутніми в раціоні. А ось від заморських “гостей”, наприклад, ананасів, манго, лічі та ківі, можна відмовитися без жодної шкоди для здоров’я.

Молоко

Занадто дешеве молоко – ще один привід насторожитися. Щоб знизити собівартість, виробники можуть розбавити продукт або додати в нього рослинні жири. Що ще небезпечніше, в дешевому молоці не раз знаходили кишкову паличку. Звичайно, і дороге молоко іноді підробляють, але низька ціна практично завжди говорить про відповідну якість.

Сир

На прилавках магазинів часто можна бачити сирний продукт: на вигляд і смак він може бути як справжній сир, але коштує набагато дешевше. Однак різниця між ними – не тільки в ціні. Сирний продукт в основному складається з немолочного жиру: піддаючись обробці, жир стає хімічно активним і, потрапляючи в організм людини, вступає в реакцію з клітинами і руйнує тканини. Так що, якщо здоров’я вам дороге, краще рідше купувати натуральний сир, ніж замінювати його дешевими аналогами.

Оливкова олія

Якісна оливкова олія апріорі не може бути дешевою, адже на виготовлення 1 літра потрібно близько 5 кг оливок. Якщо ціна занадто приваблива, швидше за все, недобросовісний виробник додав в свій продукт дешеві рослинні олії. Така олія не тільки програє натуральній за смаковими якостями, але і набагато менш корисна. Часто неякісний продукт продається в пластикових пляшках: така тара дешевше скляної, але геть вбиває всі цінні властивості олії.

Солодощі

Солодощі не назвеш життєво необхідним продуктом, проте відмовитися від них під силу далеко не кожному. Якщо ви не можете жити без цукерок або тістечок, то економити на них – не найкраща ідея. Всі дешеві ласощі – джерело гідрогенізованих жирів, ароматизаторів, штучних барвників та інших шкідливих добавок. Гіпертонічна хвороба, ожиріння, цироз, хвороби серцево-судинної системи, алергії – ось лише невеликий список того, чим загрожує регулярне вживання таких солодощів.

Уважно читайте склад десерту: якісний продукт повинен виготовлятися на основі вершкового масла, а значить, він ніяк не може коштувати дешево. А ще краще – готуйте солодощі вдома: це теж не дуже бюджетно, зате ви точно будете знати, що в складі немає сумнівних інгредієнтів.

На чому можна заощадити

Дієтологи одностайні в тому, що на їжі потрібно економити в крайньому випадку. Але якщо ви все ж вирішили урізати витрати на харчування, радимо в першу чергу відмовитися від “сміттєвої” їжі: фастфуду, газованої води, ковбас, майонезу і кетчупу. Ці продукти шкідливі і не несуть ніякої поживної цінності – прибравши їх з раціону, ви зробите організму величезну послугу.

Не позначиться на здоров’ї і відмова від йогуртів та сирків в баночках: консервантів і цукру в них багато, а от користі – майже нуль. Значно дешевше і корисніше купити пакет звичайного кефіру або ряжанки.

Не соромно економити і на крупах: наприклад, експерти не виявили принципової різниці між дорогими і дешевими марками гречки.

Ну і наостанок розрекламовані продукти: насіння чіа, кіноа, ягоди годжі і інші екзотичні продукти. Не будемо сперечатися: користі в них маса, але її нітрохи не менше в більш бюджетних і звичних продуктах.

Джерело

Поділись


Новини партнерів