Що відбувається з тілом, коли ви їсте на ніч?

У 21 столітті ми намагаємося більш усвідомлено підходити до проблеми зайвої ваги: регулярно займаємося спортом, уникаємо простих вуглеводів, намагаємося їсти більше овочів і фруктів. Але навіть ті, хто дуже ретельно ставиться до свого харчування, часто дозволяють собі одну маленьку слабкість – пізню вечерю. Але саме ця маленька похибка в ретельно продуманому меню може стати фатальною. Не випадково багато радянських дієт пропагували одну просту істину: не їсти після 18:00. Це правило не є універсальним, але вченими дійсно доведено, що саме переїдання в нічні години веде до істотного набору ваги. У цій статті дієтолог Олег Іришкін, розповість про механізми роботи організму, а також про те, що відбувається з тілом, коли ви їсте на ніч.

Чому ми особливо гостро відчуваємо голод в нічні години?

Більшість зривів з дієти трапляється саме ввечері. Причинами цього є:

  • Фізіологічна причина, або, простіше кажучи, недостатня кількість їжі протягом дня.
  • Прихований голод. Незбалансоване харчування протягом дня призводить до нестачі поживних речовин в організмі.
  • Психологічна, коли ми просто заїдаємо стрес.

Як нічні прийоми їжі впливають на організм?

Вночі, як правило, людина спить, організм налаштований на стан спокою, і раптово в шлунок потрапляє яловичий стейк з картоплею фрі і салат, политий червоним вином. Кишечник, який практично заснув, намагається з усіх сил, але, на жаль, не в змозі впоратися з таким обсягом їжі. Їжа не перетравлюється належним чином, не всмоктується в стінки тонкого кишечника, а в товстому – піддається впливу патогенної мікрофлори, що призводить до утворення токсинів. Організм страждає, загальне самопочуття залишає бажати кращого. Більш того, надлишок вуглеводних продуктів в нічний час призводить до високого викиду інсуліну, процес перерозподілу цукру в печінці і жировій тканині порушується і відбувається відкладення жиру в організмі.

Як не допустити нічного переїдання?

  • Збалансовано харчуватися протягом дня, близько 5 разів.
  • Урізноманітнити раціон і стежити за кількістю білків, жирів і вуглеводів, макро- і мікроелементів.
  • Знайти альтернативний спосіб боротьби зі стресом: вечірні прогулянки, спорт, йога, перегляд серіалу (без шкідливих снеків) або лекцій в інтернеті і т.д.

У яких випадках можна їсти на ніч?

Не всім потрібно строго обмежувати себе вечорами. Кілька років тому ізраїльські вчені провели дослідження і з’ясували наступне: люди, які щільно вечеряють після 20 годин, часто скидають зайві кілограми швидше, ніж ті, хто вважає за краще щільно снідати і не їсти після 18 годин. Треба зауважити, що ті, хто вечеряє перед сном, зазвичай пропускають сніданок і їдять не так вже й багато протягом дня. Тобто калорійність пізньої вечері не перевищує енергетичну цінність денного раціону. Простіше кажучи, якщо ви не встигаєте поснідати, то можете пересунути вечерю на кілька годин пізніше без шкоди для фігури. Але важливо пам’ятати, що перед сном корисно їсти продукти багаті легкозасвоюваним білком (яєчні білки, риба, приготовлена ​​на пару з невеликою кількістю зелених овочів), щоб уникнути стрибків інсуліну і спокійно заснути.

Джерело

Поділись


Новини партнерів