Звичка, яка провокує слабоумство

Чи дійсно нам необхідний денний сон? У любителів поспати вдень ​​збільшується небезпека старечого слабоумства, як показало дослідження.

Всі ми знаємо про те, як важливо висипатися, але деякі люди вважають за краще спати не тільки вночі, але і вдень. Ряд експертів навіть стверджував, що нетривалий денний сон відновлює рівень енергії і бадьорості в організмі, а тому роботодавцям потрібно дозволити своїм співробітникам хоча б на півгодини йти в світ мрій в розпал робочого дня. Але нове дослідження показало, що у цієї звички є небезпечні наслідки, адже денний сон збільшує ризик розвитку старечого недоумства. Виявляється, у таких людей в мозку виявляється більша кількість тау-білків, які формують характерні скупчення, що викликають деменцію.

Науці вже відомо, що нестача сну провокує появу шкідливих білків в мозку, здатних знищити нейрони. Дослідження за участю більше 100 літніх людей показало, що недостатня кількість високоякісного сну призводить до втрати пам’яті, сплутаність свідомості і більшій кількості небезпечних тау-білків. Отже, лікарі в майбутньому зможуть виявляти пацієнтів з групи ризику просто за рахунок спостережень за тим, який час вони витрачають на сон. Особливо необхідний нашому організму повільний сон, але його кількість у міру старіння знижується (у чоловіків після 35, а у жінок – після 50).

“Ключовим фактором є не загальна тривалість сну, яка пов’язана з кількістю тау-білків, а саме кількість повільної фази сну, що відображає загальну його якість, – розповідають вчені з Університету Вашингтона. – У людей, що мають велику кількість тау-білків в мозку, не було проблем з тривалістю сну ночами, вони більше спали вдень, але не отримували саме високоякісного сну”.

Джерело

Поділись


Новини партнерів