Вчені: надмірний сон може шкодити здоров’ю

Вчені повідомили, що надмірно довгий сон може виявитися небезпечним для здоров’я. Експерти з США представили висновки нового дослідження на підставі аналізу зібраних за 8 років даних.

Спостереження велися за групою добровольців в кількості 116 тисяч чоловік, вік яких становив 35-70 років. Всі учасники проживали в різних умовах з точки зору соціального стану, психологічного стану і клімату.

До того ж, експерти окремо провели дослідження і подальший аналіз освіти, показника достатку респондентів, їх звичайного харчування, медичних обстежень, занять спортом і наявності у родичів хронічних хвороб. Всіх людей розділили на 3 умовні групи. В одну увійшли особи, сон яких триває 6-8 годин, в іншу – 9 і більше, а в третю – менше 6 год.

Всі матеріали, зібрані про учасників експерименту, ретельно розсортували. За час збору інформації 4,38 тисячі громадян померли, а 4,36 тисячі перенесли інсульт або серцевий напад. Всі учасники спостереження, які дотримувалися режиму з надмірною кількістю сну, показали погіршення загального стану організму, що особливо торкнулося серцево-судинної системи. Для тих, хто дотримувався нормальної тривалості сну, ризик передчасної смерті підвищився на 17%. У людей, які не досипають, зростання несприятливого фактора склав 9%, що виявилося мінімальним серед всіх груп.

Автори роботи відзначають, що сон довжиною 9 годин виявився помітно менш небезпечним, ніж відпочинок впродовж 10 або більше годин. Люди з таким режимом майже в 2 рази частіше вмирали і з великою ймовірністю показують суттєві для їх віку порушення в процесі роботи серцево-судинної системи. Крім цього, встановлено, що нестача сну також може призводити до передчасної смерті і появи хвороб.

Джерело

Поділись


Новини партнерів