Лікарі розповіли, при якій температурі тіла не можна приймати душ

Існує думка, що при підвищеній температурі тіла не можна приймати душ, а тим більше – ванну. Однак чи є за цим реальні медичні протипоказання? Розібратися у цьому допомогла Ганна Землянухіна, лікар-терапевт.

«Однозначно можу сказати, що, якщо температура тіла піднялася вище 38-38,5, водні процедури небажані. Це вже збій терморегуляції, і в такій ситуації краще взагалі не приймати душ, не стрибати, не бігати, а прийняти жарознижуюче і лежати в ліжку», – каже Землянухіна.

Вона зазначає, що важливу роль відіграє спека: «Якщо це інфекційна температура, – як правило, підвищена температура виникає внаслідок інфекційних захворювань – то така рекомендація може бути застосована. Але іноді буває підвищена температура, не пов’язана з інфекційними захворюваннями. У медицині навіть є поняття “термоневроз”: підвищення температури тіла при невротичних розладах. У такій ситуації, в принципі, душ приймати можна». Проте Землянухіна не радить піддавати своє здоров’я ризику і звертатися до лікаря.

Що стосується низької температури, то тут протипоказань до водних процедур немає. «Це або індивідуальна особливість, або порушення функцій щитовидної залози. Ні те, ні інше не є протипоказанням», – каже лікар.

Джерело

Поділись


Новини партнерів