Медики розповіли, чим загрожує дефіцит вітаміну B12

Нестача вітаміну B12 загрожує нервовими і психічними відхиленнями. Цей вітамін необхідний для формування еритроцитів, функціонування нервової системи і синтезу ДНК. Його можна знайти в рибі, м’ясі, яйцях і молочних продуктах, в продуктах з дріжджами.

Експерти попереджають: дефіцит вітаміну нерідко розвивається у веганів, які не вживають вітамінні добавки. У двох третинах випадків дефіцит вітаміну В12 спостерігається у літніх людей, так як цей вітамін у них погано засвоюється з продуктів харчування внаслідок зниження рівня секреції кислоти в шлунку, і вони не отримують його в достатній кількості.

Проблеми з вітаміном В12 спостерігаються і в осіб з шлунково-кишковими розладами, включаючи глютенову ентеропатію, хворобу Крона, у людей, які різко скидали вагу або перенесли операцію на шлунково-кишковому тракті. Зі зниженням рівня вітаміну пов’язане і вживання препаратів проти печії або метформіну (прописують діабетикам).

Про дефіцит говорить цілий набір симптомів – втома, слабкість, закреп, втрата апетиту і зниження ваги, депресія, дезорієнтація, погіршення пам’яті і хворобливі відчуття в роті або на язику. Також дефіцит вітаміну пов’язаний з анемією, відомою як мегалобластна або перніціозна анемія.

Джерело

Поділись


Новини партнерів