Вчені зробили несподівану заяву: ожиріння може бути корисним

Вчені Каліфорнійського університету провели дослідження і з’ясували, чому люди, які страждають від ожиріння, краще реагують на препарати, що стимулюють імунну систему на боротьбу з раковими пухлинами. Виявилося, що зайва вага провокує зростання раку через ті ж з’єднання, на які націлена імунотерапія. Про це повідомляє видання Science.

Ряд імунотерапевтичних методів спрямований на пригнічення контрольних точок PD-1 – молекул на поверхні Т-лімфоцитів, що запобігають активації останніх. В здоровому організмі контрольні точки перешкоджають розвитку аутоімунних захворювань, однак вони ж сприяють зростанню злоякісних тканин. Пухлини здатні впливати на активність PD-1, пригнічуючи дію імунної системи.

Відомо, що лише деякі пацієнти реагують на лікування інгібіторами контрольних точок, при цьому значну частку з них становлять люди з ожирінням. Наприклад, в одному з досліджень, в якому брали участь 330 чоловік з меланомою, які одержували інгібітор PD-1, чоловіки з надмірною вагою жили в середньому 27 місяців, а пацієнти з нормальним індексом маси тіла – тільки 14 місяців. Парадокс полягає в тому, що у людей з ожирінням пухлини зазвичай ростуть швидше.

Дослідники з’ясували, що зайва вага сприяє зменшенню активності Т-лімфоцитів, а також збільшує експресію PD-1. Однак надлишок контрольних точок робить імунні клітини особливо чутливими до інгібіторів PD-1. В результаті імунотерапія робить Т-лімфоцити більш агресивними щодо злоякісних клітин. Вчені планують з’ясувати, чи може дієта з підвищеним вмістом жирів імітувати ефект від ожиріння для підвищення ефективності інгібіторів контрольних точок.

Джерело

Поділись


Новини партнерів