Лікарі назвали овоч, який захистить печінку від хвороб

Всі знають, що морква корисна для зору. А ще вона допомагає успішно боротися із зайвою вагою і попереджати різні захворювання.

Компонент, за який ми особливо цінуємо моркву, – провітамін А, який в присутності жиру в організмі перетворюється на вітамін А. Його найважливіша «робота» – захист клітинних мембран, уповільнення старіння і профілактика онкозахворювань. У відвареній моркві міститься фалкарінол – речовина, що володіє протипухлинною дією.  А якщо кришка каструлі при варінні щільно закрита, з овочів не випаровуються корисні вітаміни: А, В, С, D, E, K, PP.

Користь моркви для імунітету

Якщо ти не любиш варену моркву, то навряд чи відмовишся від склянки свіжовичавленого соку. Можна додати за смаком цукор або ванілін, а для повного засвоєння організмом корисного каротину – вершки. Пити сік краще відразу після приготування, так як каротин втрачає свою активність при контакті з повітрям. Морквяний сік корисний для зору. І якщо влітку він ще й допомагає краще засмагнути, то восени і взимку він підтримує імунітет і допомагає боротися із застудами. Якщо болить горло, достатньо прополоскати його підігрітим морквяним соком, щоб відчути полегшення. При сильному кашлі додайте пару чайних ложок меду в склянку теплого соку і випийте перед сном. Якщо замість меду додавати молоко, то цей засіб полегшить стан при бронхіальній астмі. А ще морквяний сік використовують для профілактики авітамінозу,

Користь моркви для травлення

Сира морква дуже корисна при проблемах з травленням. Салат з тертої моркви з рослинною олією (можна – з додаванням насіння кунжуту) допоможе вирішити проблему «ледачого кишечника». Сполуки сірки, які присутні в цьому овочі, стимулюють зростання корисних бактерій в організмі, тому її радять включати в раціон при дисбактеріозі.

Користь моркви для схуднення

Морквяна дієта ефективно допомагає знизити вагу, оскільки вона добре активізує обмін речовин в організмі. Клітковина, що міститься в моркві, успішно виводить надлишки холестерину. Вона містить мінімум жирів фактично вимагає більше енергії на її переварювання, ніж дає організму калорій. Не варто мати на увазі під дієтою перехід на одну суцільну моркву. Просто включи в своє меню салати з морквою, яблуком і селерою, використовуй її в якості перекусу замість булочок і бутербродів. Замінивши корисним овочем звичні калорійні страви, ти зможеш поступово позбутися від зайвих кілограмів.

Джерело

Поділись


Новини партнерів