Медики поясниили, чому не варто пити воду з кулера

Нове дослідження великої групи вчених завершилося вердиктом про те, що процес очищення води може робити її практично токсичною для організму.

Детально про цю роботу фахівців розповідається в новій публікації в Newswise.

Авторами проекту, в ході якого вивчалися властивості води після її очищення, стали дослідники з Каліфорнійського університету в Берклі, а також з Університету Джона Хопкінса в Балтіморі. Вони виявили, що прийнята практика очищення води може бути вкрай небезпечною для людського організму.

Фахівці прийшли до висновку про те, що більшість з існуючих способів очищення води з природних джерел для використання в людському побуті, не знищують в ній наявні шкідливі речовини. Замість цього, вважають вчені, потенційно шкідливі для здоров’я компоненти трансформуються, набувають іншу молекулярну структуру.

«В процесі очищення води відбувається вироблення шкідливих речовин. Іноді ці речовини, які утворюються в ході очищення, бувають дуже токсичними», – заявила співавтор дослідження, доктор Карстен Прасс.

За словами науковців експертів, найбільш часто в воді з природних водойм зустрічаються феноли – хімічні сполуки, які виявляються в природному середовищі через діяльність різних виробничих підприємств. Коли на фенольні сполуки впливають способами очищення, їх компоненти трансформуються і стають більш токсичними, розповіли автори проекту.

Дію фенолів, що трансформувалися, було перевірено експериментальним шляхом на мишах. Виявилося, що ці сполуки роблять сильний негативний вплив на печінку, а також ведуть до порушень метаболізму, які викликають ожиріння і діабет. Рівень пошкодження від видозмінених фенолів у воді можна порівняти зі шкодою, що наноситься сигаретним димом або автомобільними вихлопами, констатували біологи.

Джерело

Поділись


Новини партнерів