П’ять найнебезпечніших продуктів для серця і судин

Важлива інформація для тих, хто піклується про своє серце.

Не так давно ішемічна хвороба серця (ІХС) була великою рідкістю, тепер же половина всіх смертей – через судинні проблеми.

Вчені вважають, що головна причина – зміна стилю харчування. А саме – споживання великої кількості продуктів з «прихованими» жирами і сіллю. Причому не економити на їжі зовсім не означає харчуватися корисно для серця і судин, каже експерт лікар-кардіолог, д.м.н. Марат Арипов.

Ось п’ятірка продуктів, небезпечних для серця і судин:

1. Всі вироби з модифікованими жирами: здобне печиво, торти з кремом, жирні сири.

2. Копчені і сирокопчені ковбаси, магазинні паштети (в них дуже багато жиру).

3. Ікра – червона і чорна.

4. Шампанське і шипучі вина.

5. Пиво – більше 0,5 в день для чоловіків і більше 0,33 для жінок.

Високий тиск часто взагалі не відчувається

Думка про те, що високий тиск не можна не відчути (мовляв, обов’язково буде стукати в скронях, а серце буде битися як шалене) – великий міф! На жаль, багато гіпертоніків дізнаються реальні цифри свого тиску вже на лікарняному ліжку, куди відправляються після «раптового» серцевого нападу.

Коронарні артерії засмічуються поступово, і порушення судинного тонусу теж дає організму шанс – нібито – адаптуватися. В результаті серце звикає працювати на межі, не створюючи нам зовнішніх незручностей. А в один момент – гострий напад.

Щоб цього не сталося, всім людям після 35 років рекомендується хоча б раз на тиждень вимірювати тиск домашнім тонометром. Верхня межа норми – 140/80 одиниць. Всі розмови про те, мовляв, «мій робочий тиск – 150/90», дурість!

Перший симптом – поганий сон

Прийнято вважати, що перша ознака ішемічної хвороби – болі в лівій частині грудної клітини. Але насправді так проявляється або стенокардія, яка вже розвинулася (вже запущена ІХС), або взагалі проблеми, що не мають відношення до серця, наприклад, гастрит, панкреатит або невралгія.

У свою чергу серед частих перших «дзвіночків» серцево-судинних неполадок:

– порушення сну (найчастіше це відбувається або коли ви не можете заснути ввечері, або коли відчуваєте постійну тривожність, або якщо частенько прокидаєтеся посеред ночі);

– денна втома – здавалося б незрозуміло від чого;

– відчуття нестачі повітря при звичних фізнавантаженнях.

Правила фітнесу для серця

До речі, про фізнавантаження. Найбільш шкідливі для серця і судин – короткочасні спортивні заняття з великим напруженням (наприклад, штанга і все «залізо»). Чим крутішим і професійнішим є тренажер, тим вищий ризик «зірвати» серце.

Не тренуйтеся «на публіку», мовляв, ось як я можу. Не женіться за ритмом сусідів по спортзалу – у кожного своя підготовка, та й мізки теж.

Слідкуйте за пульсом. Якщо він під час спортивного навантаження зашкалює за 130-140 ударів в хвилину, то починають, як кажуть фахівці, «горіти» м’язи, в тому числі найголовніший – серце. Справа в тому, що при такій напрузі того кисню, який організм здатний отримати, не вистачає для вироблення потрібної енергії. В результаті починається кисневе голодування, задишка і перевантаження серця.

Найкорисніші для судин – аеробні навантаження з великою амплітудою рухів (бігова доріжка, пілатес, плавання).

ВАЖЛИВО! Щоб зігнати щільний і небезпечний для стану серця жир на животі (тобто абдомінальне ожиріння), потрібно займатися не менше 40 хвилин за раз. Тільки після цього часу можна «розворушити» клітини шкідливого жиру на боках і талії.

Джерело

Поділись


Новини партнерів