Стоматологи назвали продукт, який псує зуби

Деякі лікарі вважають, що справжня біда для зубів підростаючого покоління – зовсім не шоколад, а “здорові” напої – соки, фруктові коктейлі і смузі.

Проблема в тому, вважають медики, що сучасні діти сьогодні не хочуть пити просту воду – найкорисніший напій на планеті, не будуть вони її пити і коли трохи підростуть. У них немає цієї культури і винні, здебільшого, батьки, які з самого раннього віку пропонують їм в якості напоїв соки, смузі, какао в пакетиках і іншу підсолоджену заміну природної для людини рідини – натуральної води.

Провідний британський стоматолог, Кетрін Харлі пояснює: фруктові соки і коктейлі, як правило, дуже кислі, з рівнем pH від двох до трьох. А кожного разу, коли середовище у роті кисліше, ніж pH 5,5, зуби уразливі для “кислотних атак”. Батьки, звичайно, розуміють, що неконтрольоване вживання їх дитиною солодощів може привести до карієсу, але про кислотність взагалі нічого не знають. Винна в цьому, звичайно, пропаганда, яка чинить акцент саме на шкоду від солодощів, а соки оголошує здоровими напоями. Найцікавіше, продовжує Харлі, що жахлива картина зі “зносом” дитячих зубів спостерігається частіше у багатих сім’ях, де батьки не жаліють засобів на здорове харчування: фруктові соки, смузі, коктейлі.

Загалом, якщо повідомлення Харлі почують, можливо, в найближчому майбутньому виробників зобов’яжуть попереджати не про користь, а про шкоду для здоров’я фруктових і солодких напоїв. Поки ж хороший вихід – якщо вже ваші діти так люблять пити соки, а не воду – пропонувати їм хоча б соломинку. Крім того, якщо сік вживається одночасно з їжею, його негативна дія на зуби значно знижується. І це друга рекомендація медиків.

Джерело

Поділись


Новини партнерів