Лікарі розповіли, як легше пережити перелом кінцівки

Якщо людина зламала одну руку і їй наклали гіпс на кілька тижнів, вона зіткнеться з втратою м’язової маси і слабкістю в поламаній руці. Фахівці з’ясували, як цьому запобігти.

Була зібрана група з 16 студентів, яких попросили поносити гіпс на лівій руці (в області зап’ястя) протягом чотирьох тижнів. Половина студентів при цьому тренувала свою праву руку (використовувалися вправи з нарощування м’язів і збільшення сили).

До і після дослідження вчені оцінювали силу м’язів в області зап’ястя і їх м’язовий об’єм. Як і очікувалося, студенти, які не проходили тренування (контрольна група), втратили приблизно 20% в силі і близько 3% в м’язовому обсязі через чотири тижні. Однак тренування іншої, не загіпсованої руки, зберігали силу і м’язовий об’єм руки, яка перебувала в гіпсі.

Вчені пов’язують це з феноменом перехресного навчання. Так, тренування м’язів-згиначів правої руки зберігало в тонусі м’язи-згиначі в області зап’ястя лівої руки. Але з м’язами, які відповідають за розгинання руки, це не працювало. Ймовірно, під гіпсом відбувалися невеликі м’язові скорочення, що тримають м’язи в тонусі, кажуть вчені.

Джерело

Поділись


Новини партнерів