Чи може яблучний оцет нашкодити? Правда, про яку ніхто не говорить

Яблучний оцет – це еліксир, який чарівним чином допомагає вилікувати акне, гикавку, відрегулювати роботу шлунку і навіть допомагає позбутися від зайвих кілограмів. Але, перш ніж почати його використання варто знати, в чому полягає його негативна дія.

Руйнує зуби

Яблучний оцет може зруйнувати зубну емаль – цей факт підтверджений дослідниками. Вчені вже знають, що кисле середовище негативно позначається на стані зубів, перш за все шкоди завдають фруктові соки і будь-які напої, до складу яких входить оцтова кислота. В ході одного з експериментів зуби мудрості поклали в банки з оцтом, що відрізняються рівнем рН від 2,7 до 3,9. Через чотири години вивчили стан зубів і з’ясували, що оцет видаляє із зубів до 20% мінералів.

В деякій мірі людська слина нейтралізує кислотність їжі і напоїв, але постійне вживання яблучного оцту в будь-якому випадку дасть негативну реакцію зубної емалі. Наскільки небезпечно використовувати біологічно активний продукт, який одержують з натуральних яблук? Можливо, варто взагалі відмовитися від нього?

Вчені вважають, що достатньо розбавити яблучний оцет водою і пити напій через соломинку. Фахівці в області фітнесу рекомендують дотримуватися пропорції, в якій на 10 частин води припадає 1 частина оцту. Після вживання цього коктейлю необхідно прополоскати ротову порожнину чистою водою.

Фільтрований або нефільтрований

Багато хто вважає, що яблучний оцет отримують шляхом бродіння сидру, але насправді це самостійний продукт, що випускається в двох варіантах – фільтрованому і нефільтрованому. Прихильників повної натуральності, бажаючих прискорити свій метаболізм, повністю задовольнить нефільтрований оцет. Знайти його можна в магазинах органічної їжі, більш дешеві варіанти зустрічаються в супермаркетах.

Прозора рідина, яка злегка світиться і має карамельний відтінок – це фільтрований продукт, що пройшов додаткові етапи обробки, в ході якої він втратив деяку частину корисних інгредієнтів. Експерти вважають, що найкорисніший оцет – каламутна рідина, інтенсивного коричневого кольору, такий варіант принесе організму максимальну користь.

Згладити враження

Майже ніхто не може пити нерозбавлений яблучний оцет – його смак дуже специфічний і не дуже приємний. На шляху до здоров’я це не остання перешкода, але одна з небагатьох, яку легко може здолати. Смак і запах можна замаскувати, створивши делікатесний продукт або напій. Популярні методи пропонують рецепти з декількох варіантів – оцет змішують з медом або роблять на його основі смачну і корисну салатну заправку. Успіхом користується метод додавання його в смузі, також можна приготувати освіжаючий лимонад, куди замість цитрусових додають яблука, оцет, корицю і м’яту.

Діабетикам на замітку

Багато людей вважають, що яблучний оцет допомагає боротися з цукровим діабетом, обумовлюючи припущення тим, що він здатний стабілізувати рівень глюкози і запобігати небезпечним сплескам підвищення цукру в крові. Але фахівці з цього приводу висловлюються песимістично і поки не знайшли ніяких доказів того, що цей напій може якось вплинути на розвиток діабету. Лікарі наполегливо рекомендують діабетикам отримати консультацію лікаря, перш ніж включити яблучний оцет в свій раціон.

Дотримати баланс

Частина людей вважає яблучний оцет панацеєю від усіх хвороб, а деякі давно вирішили, що користі від нього немає ніякої. Істина, як завжди, знаходиться посередині. Вченими доведено, що напій в деяких випадках знижує рівень цукру в крові, є натуральною приправою до їжі, допомагає вилікувати нежить, і навіть служить косметичним засобом, рятуючи шкіру від висипань. Крім того на основі яблучного оцту розроблені лікарські препарати з відмінними протибактеріальними і протигрибковими властивостями.

Широкий спектр корисних властивостей не виключає деяких недоліків. Дотримання правил прийому допоможе уникнути проблем. Наприклад, нерозбавлений яблучний оцет пошкоджує емаль зубів, також частий прийом великих обсягів напою призводить до зниження рівня калію в організмі.

На допомогу косметологу

Думка про застосування яблучного оцту для догляду за шкірою обличчя може у багатьох викликати подив і навіть частку сарказму. Рідина зі специфічним запахом і кислим смаком у більшості людей викликає відторгнення на рівні інстинктів. Але це зовсім несправедливо. Насправді цей вид оцту використовується в якості тоніка для обличчя, достатньо змішати його з водою, щоб отримати кращий засіб для тонізації шкіри. У будь-яку косметику, яка застосовується для догляду за шкірою, можна додати кілька крапель яблучного еліксиру, щоб вилікувати акне, розгладити дрібні шрами від вугрів, надати шкірі більш свіжого вигляду за рахунок природного кислотного пілінгу. Навіть зірки зі світовою славою, такі як Міранда Керр, Меган Фокс і Кеті Перрі користуються яблучним оцтом в догляді за шкірою.

Профілактика або профанація?

Деякі дослідники намагаються довести, що яблучний оцет сповільнює ріст ракових клітин і навіть руйнує пухлину, але поки ця властивість не має підтверджень. Також проводиться активне вивчення впливу напою на людей, захоплених ЗСЖ і активно займаються фітнесом. Деякі дослідження показали, що комплекс заходів знижує ризик захворювання на рак сечового міхура. Але, загалом, можна з упевненістю констатувати тільки одне – яблучний оцет відмінно очищає весь травний тракт, але не може захистити від раку товстої кишки.

Крім того, варто пам’ятати, що продукт з яблук позбавлений більшості корисних речовин, які є такими цінними у фрукті. В оцті немає клітковини, вітамінів, пектину та інших речовин. Навіть настільки корисний за багатьма показниками напій не може замінити собою натуральну їжу, тому їсти яблука необхідно, навіть якщо в раціон введені корисні коктейлі.

Крім того, що оцет з яблук вкрай корисний для підтримки здоров’я, він є відмінним універсальним засобом для побутових потреб. Ним легко відчистити ванну, кахель, нейтралізувати майже всі неприємні запахи і усунути деякі види засмічень.

Приступаючи до активного використання яблучного оцту, варто бути обережними людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, такими як виразки шлунка, дванадцятипалої кишки і інші пошкодження слизових оболонок. Перед вживанням необхідно порадитися з лікарем, також консультація потрібна в тих випадках, якщо є підвищена кислотність та інші патології.

Джерело

Поділись


Новини партнерів