Вчені: Харчова сода може стати «ліками» від невиліковних хвороб

Вчені з Медичного коледжу Джорджії в США прийшли до висновку про те, що харчова сода може бути найдешевшим засобом боротьби з аутоімунними захворюваннями. Сода має властивість специфічним чином впливати на прозапальну активність імунної системи, що викликає розвиток даних хвороб, встановили дослідники.

Аутоімунні захворювання розвиваються на тлі аномальної діяльності імунітету, який починає атакувати в організмі не тільки речовини-патогени, але і здорові клітини. Пілотні експерименти на щурах показали: сода здатна виправити такий збій і змусити імунну систему переорієнтуватися на нормальну протизапальну функцію.

Зокрема, два тижні гризуни щодня отримували розчин харчової соди, і це, як змогли переконатися вчені, призвело до значних змін в поведінці клітин-макрофагів. Саме клітини типу M1 які сприяють запаленню, трансформувалися в клітини типу M2, що зменшують інтенсивність запальних процесів. Подібні трансформації макрофагів під дією соди вчені спостерігали в периферичній крові, нирках а також в селезінці.

За версією дослідників, здатність соди впливати на поведінку імунітету пов’язана з тим, як вона впливає на мезотеліальні клітини, що вистилають внутрішні органи і забезпечують їх тканинам додатковий рівень імунного захисту. Ці клітини сприймають соду як поживну речовину.

Джерело

Поділись


Новини партнерів