Томатний соус і звичайний кетчуп знижують ризик розвитку раку шлунка і кишечника

Це встановили співробітники Політехнічного університету Валенсії. Учених цікавило, як томати впливають на тіло людини, якщо вживати їх в сирому вигляді і після термічної обробки. З’ясувалося: тушковані помідори, що додаються в соуси, набагато корисніші, адже в процесі термічної обробки вони зберігають лікопін.

Дана речовина підсилює дію пробіотиків, стимулює ріст корисних бактерій, які мають благотворну дію на мікрофлору кишечника. Лікопін – пігмент червоного кольору, що у великій кількості міститься в помідорах. Це загальновизнаний антиоксидант, а, значить, рятує клітини від дії вільних радикалів (має протиракові властивості).

Також він запобігає окисленню холестерину, знижуючи ризик розвитку атеросклерозу. Як показали спостереження, томатний соус може реально уповільнити поширення ракових клітин, так і в принципі виникнення раку шлунка і кишечника.

Джерело

Поділись


Новини партнерів