При деяких захворюваннях томати можуть завдати ще більшої шкоди здоров’ю. Всім відомо, що помідори містять антиоксидант лікопін, який неймовірно корисний для шкіри і здоров’я в цілому. Крім цієї речовини в томатах є безліч інших цінних мікро- і макроелементів.
Але, як виявилося, вживати помідори дозволено далеко не всім. Лікарі рекомендують утримуватися від цього овоча певним людям.
З захворюваннями суглобів. Мало кому відомо, що щавлева кислота, що міститься в помідорах, негативно впливає на суглоби, викликаючи неприємні симптоми і погіршуючи самопочуття в разі, якщо є хронічні захворювання в цій області.
Алергікам. Червоні помідори та інші яскраві овочі, фрукти, ягоди можуть викликати серйозну алергічну реакцію, тому алергікам краще взагалі їх не їсти.
При жовчнокам’яній хворобі. Вся справа в тому, що томати володіють потужним жовчогінним ефектом, що може спровокувати виведення каменів з жовчного міхура, а це загрожує сильними болями і терміновою операцією.
Тим, у кого є порушення в роботі нирок. Кислоти, що містяться в томатах, порушують водно-сольовий баланс, через що можуть загостритися захворювання нирок і органів сечостатевої системи.
Також, надмірне вживання помідорів може привести до утворення каменів в нирках, але тільки в тому випадку, якщо організм людини схильний до сечокам’яної хвороби.
Хворим панкреатитом та іншими захворюваннями шлунково-кишкового тракту.
Сердечникам і людям із захворюваннями судинної системи не можна їсти консервовані та мариновані помідори, а ось в свіжому вигляді вони, навпаки дуже корисні.