Що робити, якщо отруїлись грибами?

Отруєння грибами – одне з найбільш важких і смертельно небезпечних. Сумні наслідки можуть настати не тільки через вживання отруйних грибів, які випадково потрапили в страву, але і неправильно приготованих їстівних.

Існують загальні ознаки отруєння грибами незалежно від їх виду: переймоподібні болі в животі, блювота, діарея, нудота, запаморочення, підвищення температури, головний біль, порушення зору. У важких випадках блювота і пронос стають нестримними, розвиваються судоми. Кров згущується, а сеча практично перестає виділятися, розвивається печінкова недостатність, яка візуально проявляється у вигляді жовтяниці. Потерпілий рясно потіє, а руки і ноги стають холодними. Уражається центральна нервова система: людина стає спочатку неспокійною, а потім загальмованою. Можуть з’явитися галюцинації, наступити втрата свідомості і кома.

До звернення до лікаря потерпілому можна промити шлунок: дати випити не менше літра теплої води, щоб викликати блювоту. Після цього хворому потрібно прийняти сорбент. Потрібно пам’ятати: при напівнепритомному або несвідомому стані потерпілого блювоту викликати не можна, так як блювотні маси можуть потрапити в дихальні шляхи. Хвору людину необхідно покласти в ліжко, зігріти, до ніг прикласти грілку. І давати багато пити: звичайну або мінеральну воду, міцний чай. Обов’язково потрібно звернутися за допомогою до лікаря.

Наталія Гришина, гастроентеролог, дієтолог:

– Гриби можуть мутувати і видозмінюватися. І якщо є найменші сумніви – краще гриб залишити в лісі. Саме тому не можна купувати сушені або консервовані гриби з рук, а при покупці свіжих важливо, щоб гриб був цілим і впізнаваним на 100%. І навіть в цьому випадку не рекомендується купувати гриби. Справа в тому, що гриби дуже добре вбирають все, що є в грунті, повітрі, опадах. Тому отруїтися можна навіть білими грибами, зібраними вздовж доріг, поруч з промисловими об’єктами, звалищами. Тому вагітним будь-які гриби протипоказані. З великою обережністю і у виняткових випадках їх можна давати дітям до 18 років.

Далеко не всі люди мають потрібний фермент для переварювання грибів. Якщо ферменту недостатньо, то велика ймовірність появи відчуття тяжкості, бродіння. Це називається непереносимістю Трегалази – грибного цукру, або вуглеводу. Особливо небезпечно, якщо у людини є ще і непереносимість молока. Тоді жульен зі сметаною чи вершками стане подвійним ударом по шлунково-кишковому тракту. З іншого боку – гриби дуже смачні. Це делікатес, не повсякденна їжа. Вживати її можна, але рідко і потроху – за святковим столом. Варто нагадати, що зараз відомі і описані близько двох тисяч видів грибів, з яких тільки чотири сотні можна вживати в їжу.

Джерело

Поділись


Новини партнерів