Дієтологи вказали на небезпечні харчові добавки для дітей

Некомпетентність батьків в цьому питанні може погубити майбутнє покоління, впевнені експерти.

У новому дослідженні фахівці виявили, що вживання деяких поширених харчових добавок може бути пов’язане з проблемами розвитку дітей. Існує все більше доказів того, що деякі хімічні речовини в харчовому барвнику, або ж упаковці шкідливі для росту і розвитку дитини. До такого висновку прийшли вчені зі школи медицини Університету Вашингтона. Американська Академія педіатрії опублікувала звіт, в якому підтвердили, що в продуктах харчування і упаковці, недостатньо регулюються питання безпеки для дітей. Організації, що закликають до зміцнення нагляду за харчовими продуктами і медикаментами (FDA) називає і застерігає від вживання цих добавок. FDA класифікує продукцію як «федеральний продукт» і більше тисячі одиниць товару отримали позначку «GRAS» – можна використовувати, не побоюючись.

«Проблема, полягає в тому, що компанії можуть самостійно призначати свої добавки в якості замаскованої речовини», – каже Рейчел Шаффер, аспірантка з екологічної токсикології в школі громадської охорони здоров’я Вашингтонського університету.

Звіт презентували на цьому тижні з закликами змінити політику держави в цьому питанні. Автори звертають увагу на ендокринні дизраптори – хімічні речовини, які впливають на гормони в організмі. Вони можуть бути особливо небезпечні для дітей через їх вік. Багато добавок є невидимими і їх не вказують, це – так звані «непрямі» добавки. Тобто хімічні речовини, які контактують з харчовими продуктами в процесі виробництва або з упаковки.

«Я думаю, що дуже важко покласти тягар на сім’ю, щоб спробувати орієнтуватися в цьому питанні. Інформація не завжди чітко повідомляється споживачам про те, що знаходиться в їх продуктах », – повідомили вчені.

Дієтологи вказали на небезпечні харчові добавки для дітей. Серед найгірших елементів: бісфенол (BPA), фталати і перхлорат. У число небезпечних засобів упаковки готових продуктів потрапили неякісний поліетилен і консервні банки, а їх антикорозійне покриття стає «бомбою уповільненої дії».

Джерело

Поділись


Новини партнерів