Який чай є небезпечним для здоров’я

Щодня кожна друга людина в світі випиває одну або кілька чашок чаю, не замислюючись про якість напою. Чайний лист, як і будь-яка інша рослина, в своєму складі має безліч природних мікроелементів, які він отримує з грунту. Серед них – всім відомий фторид (фтор), який широко застосовується в стоматології для профілактики захворювань і зміцнення емалі зубів.

Британська чайна компанія Newby Teas спільно з дослідниками з лабораторії EUROFINS в Лондоні виявили небезпечно високий вміст фторидів в пакетованих чаях деяких брендів. Так, кілька з тестованих зразків містили 1,25 мг. фторидів на 200 мл. завареного чаю. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я при прийомі більше 7 мг. фторидів в добу виникає підвищений ризик флюорозу скелету, а також інших гострих захворювань. Виходячи з цих цифр при вживанні більше 4 чашок низькоякісного пакетованого чаю людина отримує граничну добову дозу фторидів і піддається високому ризику розвитку захворювань. Крім чаю фториди містяться і в інших повсякденних продуктах харчування: крупі, овочах, молоці, фруктах і т. д., Що в поєднанні з неякісним чаєм істотно підвищує ризик перенасичення організму цим мікроелементом.

На вміст фторидів впливає не тільки якість чайного листа (чим старішим є чайний лист, тим більше в ньому міститься фторидів), але також і матеріал, з якого зроблений пакетик: штучна пакувальна сировина і клей також містять сполуки фтору.

Висновок один: не рекомендується економити на пакетованих чаях, слід вибирати тільки якісні бренди, продукція яких проходить багатоступінчастий контроль якості від моменту збору на кращих світових плантаціях до потрапляння до кінцевого споживача.

Поділись


Новини партнерів