Як розпізнати і вилікувати гормональний збій

Однією з основних проблем, яка викликає розлад у багатьох жінок, на сьогоднішній день є гормональний дисбаланс. Гормональний збій у жінок має симптоми, які можна з легкістю розпізнати.

Типи гормональних проблем

Збільшення щитовидної залози: це метаболічне гормональне захворювання. Щитовидна залоза виробляє надмірну кількість гормонів в організмі, що може привести до серйозних проблем. В даному випадку дуже часто втрачають вагу.

Гіпотиреоз: в цьому випадку навпаки відбувається низьке вироблення гормонів, що призводить до набору ваги, а іноді і до появи зобу. Це характерний наріст, який знаходиться на шиї.

Дисбаланс естрогенів: іноді жінки страждають від дисбалансу або збільшення рівня естрогенів. Це може привести до появи міоми матки, а також кісти в грудях.

Надлишок кортизолу, гормону стресу. Повсякденні зобов’язання, тривога, нерви – все це призводить до надмірного вироблення кортизолу в організмі, викликаючи серйозні гормональні захворювання.

Причини збоїв

Було доведено, що гормональний збій найчастіше викликаний стресом. Напружений спосіб життя, нездоровий раціон харчування, недосипання – основні фактори, які беруть участь в дисбалансі.

Нерегулярна овуляція – одна з основних причин дисбалансу естрогену і прогестерону у жінок.

Гормональний збій може бути викликаний прийомом медикаментів, які використовуються для лікування захворювань. Це той випадок, коли препарат приймається жінками для корекції менструального циклу і при лікуванні від безпліддя.

У багатьох жінок гормональний збій проявляється під час прийому оральних контрацептивних препаратів.

Гормональний збій також часто відбувається через дієти і надмірні фізичні навантаження.

Ознаки гормональних порушень

Раптовий і ненормальний набір ваги – ознака гормонального збою. Крім іншого, збій може супроводжуватися нерегулярним менструальним циклом, фіброзно-кістозною мастопатією, фібромою, ендометріозом, зниженням сексуального потягу, інфекцією сечових шляхів, різким випаданням волосся. Це може бути біль на рівні попереку із запаленням в черевній порожнині, хворобливі менструальні коліки, згустки крові під час місячних виділень, біль внизу живота або в яєчниках.

Одним з поширених і значних симптомів гормонального збою є безпліддя. Тривога, депресія, головний біль і втома теж відносяться до симптомів гормонального збою. Незважаючи на те, що ці симптоми не є рідкістю, багато жінок не пов’язують їх з гормональним збоєм. Ще один симптом – надмірне волосяне покриття на обличчі. До гормонального дисбалансу може привести синдром полікістозу яєчників і несподівана зміна настрою.

Щоб уникнути проблем на гормональному рівні

Споживайте антиоксиданти, такі як апельсиновий, лимонний, чорничний сік і інші.
Збільште споживання вітаміну А, В (зокрема фолієвої кислоти) і вітаміну D.
збільште дозу кальцію, магнію, хрому, селену, цинку, йоду і жирних кислот омега-3.
Вживайте масло льону.

Намагайтеся вести здоровий спосіб життя, виконуйте вправи, керуйте стресом, не проводьте багато часу перед комп’ютером або телевізором. Більше гуляйте на свіжому повітрі і приймайте сонячні ванни, але з обережністю.

Джерело

Поділись


Новини партнерів