Вчені назвали вид спорту, який допомагає уповільнити старіння

Дослідники з Бірмінгемського університету і Королівського коледжу Лондона дізналися, як катання на велосипеді впливає на процес старіння.

Для цього вони запросили 125 велолюбителів у віці 55-79 років. Чоловікам (84 особи) потрібно було проїхати 100 кілометрів менш, ніж за 6,5 години, жінкам (41 осіб) – 60 кілометрів за 5,5 години.

У дослідженні брали участь тільки люди, які не курять, рідко випивають і мають нормальний тиск. Учасники пройшли серію лабораторних тестів, після чого їх результати порівняли з показниками 75 осіб у віці 57-80 років, які не займаються спортом регулярно, і 55 молодих людей (20-36 років).

Дослідження показало, що фізично активні учасники не втратили в силі і м’язовій масі. У велосипедистів також з віком не зростає рівень жиру і холестерину в крові, а у чоловіків зберігається високий вміст тестостерону.

Крім того, з’ясувалося, що заняття спортом підвищують активність тимуса (вилочкової залози). Цей орган, в якому стовбурові клітини перетворюються в Т-лімфоцити, зі збільшенням віку зменшується в розмірах. Однак у велосипедистів тимус виробляє стільки ж клітин імунної системи, скільки і у молодих людей, показало дослідження.

“Їх тіла старіли оптимальним способом, без проблем, звичайно викликаних відсутністю регулярного фізичного навантаження. Якщо прибрати його, погіршиться і стан здоров’я”, – зазначив професор Королівського коледжу Лондона Стівен Харрідж.

Джерело

Поділись


Новини партнерів