Чимало кiмнатних рослин, якi ми сприймаємо як декоративні – дуже отруйнi

З настанням холодiв люди переносять вазони з балконiв та дворiв у кiмнати. Але як правильно їх розмiстити, щоб i гарно було, i здоров’ю не нашкодити? Адже чимало рослин, якi ми сприймаємо як декоративнi, насправдi дуже отруйнi.

– Наприклад, фiкус, до якого ми так звикли, може спровокувати алергiю верхнiх дихальних шляхiв i навiть бронхiальну астму, – каже Тетяна Слободяник, фахiвець з вирощування кiмнатних рослин.

– Звiсно, ця рослина має багато корисних властивостей – вона очищає повiтря, вбиває хвороботворнi бактерiї. Але шкоди вiд неї бiльше, нiж користi. Тому цей вазон узагалi не варто тримати у квартирi. Не важливо, росте фiкус у спальнi чи на кухнi.

– Який же тодi вазон пiдiйде для спальнi?

– Один iз найкращих варiантiв – драцена. Ця рослина може виростати до пiвтора метра у висоту. Вiдомо, що одна велика драцена в кiмнатi може очистити до 70% повiтря. Вона нейтралiзує бензол, який видiляється з меблiв та пiдлогового покриття, i вихлопнi гази. Тому насамперед її потрiбно вирощувати в тiй кiмнатi, вiкна якої виходять на проїзну частину. Схожi властивостi має хамедорея (пальма), вона також нейтралiзує шкiдливi речовини з вулицi.

Ще один корисний вазон – герань. Аромат геранi знiмає нервову напругу, допомагає при безсоннi. Вона незамiнна при рiзноманiтних неврозах та стресах, адже ефiрнi олiї цiєї кiмнатної рослини мають заспокiйливi властивостi. А також видiляє речовину геранiол, яка вбиває вiруси та бактерiї, зокрема, стафiлокок i стрептокок.

Читайте також: Часник – користь і шкода для організму людини

Людям, якi мають хронiчний бронхiт i бронхiальну астму, корисно тримати вдома кiмнатний розмарин. Просто бiля лiжка радять вирощувати декоративнi лимон, апельсин, грейпфрут i мураю. Ефiрнi олiї цих рослин знижують пiдвищений артерiальний тиск.

– Якi кiмнатнi рослини найкраще пiдiйдуть для кухнi?

– Усi тi, якi я вже назвала, а ще – хлорофiтум. Вiн просто незамiнний. Ставити його потрiбно неподалiк газової плити. Це одна з найкориснiших кiмнатних рослин. Листя хлорофiтуму здатне поглинати токсичнi речовини, якi мiстяться в продуктах згоряння газу, зокрема, фармальдегiди та сiрчанi й азотнi сполуки. Його також можна ставити у спальнi та дитячiй кiмнатi. На двадцять квадратних метрiв примiщення потрiбно п’ять-шiсть вазонiв.

– А тепер розкажiть про найнебезпечнiшi.

– Одна з найотруйнiших кiмнатних рослин – олеандр. Отрута мiститься у всiх її частинах. Якщо сiк цiєї рослини потрапить на слизову оболонку рота маленької дитини, то маля може не пережити iнтоксикацiї. Рослини родини ароїдних, дифенбахiя, аурум, монстера, фiлодендрон також мають отруйнi властивостi. Їхнiй сiк мiстить щавлеву кислоту. Якщо зiрвати листок без захисних рукавичок, сiк, який потрапить на руку, може спричинити сильний опiк, аж до утворення пухирцiв. Щоби нейтралiзувати дiю соку, уражене мiсце треба посипати содою.

Джерело

Поділись


Новини партнерів