“Класична” вівсяна каша, тобто зварена з вівсяного зерна, а не приготовлена з пластівців, істотно поліпшить здоров’я практично будь-якій людині. До думки про це прийшли після недавнього дослідження вчені з Університету Ньюкасла.
Керував дослідженням доктор Кріс Сил, який заявив, що з тарілкою вівсянки на сніданок за ступенем її корисності може зрівнятися мало який продукт.
“У вівсянці більше корисного харчового волокна, ніж в хлібі з висівками. Також в ній зовсім мало жирів і цукру, зате в наявності мінерали: магній, залізо, мідь і вітаміни групи В”, – висловився він в зв’язку з цим.
Зокрема, здійснене дослідження представило дані про те, що щоденне вживання в їжу 70-грамової порції вівсяної каші знижує рівень небезпечного холестерину в артеріях на 7% – це результат, який можна порівняти з ефектом від прийому ліків-статинів. Причому, на відміну від медикаментів, вівсянка не несе з собою ризику будь-яких небажаних ускладнень.
Читайте також: Найпростіший спосіб вгамувати головний біль
За словами вчених, після тарілки вівсяної каші в шлунку утворюється субстанція гелю, яка обволікає стінки і викликає почуття ситості. Але найкорисніша властивість такого гелю полягає в тому, що він є чудовим кормом для хороших бактерій, що зміцнюють імунну систему і захищають від запалень, з якими пов’язаний розвиток онкозахворювань.
Дану здатність вівсянці забезпечує речовина бета-глюкан, стверджують вчені.