Видавлювання прищів: як це слід робити, не зашкодивши здоров’ю

Вугрі протягом життя людини можуть з’явитися не раз і не два. І якщо на обличчі раптом дозрів прищ, то навряд чи його господар помчить до медиків або в салон краси, хоча дерматологи і косметологи стверджують, що самостійно видавлювати акне категорично не рекомендується. Але все одно люди самі роблять це вдома перед дзеркалом. І тут, головне, дотримуватись важливих правил, щоб не нашкодити шкірі і власному здоров’ї.

Що таке акне

Акне, прищі – все це наслідок локального гнійного запалення відкритих пор шкіри. З’являються вони в будь-який час року і залежать від типу шкіри; найчастіше великі, гнійні і множинні висипання відбуваються там, де існує її жирний шар. Вугрі стабільно утворюються на шкірі під час гормонального дисбалансу, особливо в підлітковий і менструальний періоди, бувають при неправильному харчуванні, пов’язаному зі зловживанням жирної, гострої, солодкої їжі. Акне також може бути наслідком нехтування гігієною, ослабленого імунітету, стресу, неправильно підібраної косметики, зневоднення шкіри. У будь-якому з цих випадків відбувається підвищена стимуляція сальних залоз, їх закупорка і миттєве розмноження бактерій всередині щільної жирової пробки.

Підготовка до видалення вугрів

Якщо видалення прища або вугрової висипки здійснювати в домашніх умовах, то слід знати кілька простих речей. Техніка видавлювання не представляє особливих складнощів, але при порушенні деяких правил може з’явитися ризик розвитку інфекції і зараження крові, оскільки великі, припухлі прищі містять гній. Тому помилки в очищенні обличчя часто призводять до появи рубців і багряних плям, які не тільки виглядають неестетично, а й можуть залишитися на шкірі назавжди.

Перше, що слід врахувати, прищ має в своїй основі гнійний стрижень, який йде в глибокі шари шкіри, а не розташовується на її поверхні, як здається. Тому, щоб остаточно позбутися від нього, зірвати верхній шар буде мало.

Друге, при видавлюванні акне шкірний жир, бруд з рук і сам гній можуть потрапити у відкритий шкірний проток і викликати сильний запальний процес. І третє, усунення прища механічним способом завжди пов’язане з болем.

Техніка видавлювання прища

Якщо потрібно позбутися від одного, двох або трьох прищів, можна зробити це самостійно. Але розсип вугрів вимагає більш тривалої та якісної процедури, комплексного лікування, і очищення шкіри від такої висипки краще надати фахівцеві.

Видавлювати можна тільки ті прищі, які повністю дозріли, тобто біла головка на вершині горбка вже добре помітна або чітко прощупується близько від поверхні шкіри. Руки повинні бути ретельно вимиті, оброблені спиртовмісною речовиною або на них надіті стерильні рукавички. Ділянка навколо акне також протирається спиртом або будь-яким іншим дезинфікуючим розчином. Якщо прищ великий, щільний і його головка прощупується всередині шкіри, то для розкриття його гнійного стрижня знадобиться товста голка, яку також слід продезінфікувати. Після того, як здійснений прокол або двома пальцями при сильному бічному натисненні була видавлена ​​вершина акне, потрібно повністю очистити його проток від гною, який повинен бути тут же прибраний з шкіри стерильною серветкою.

Видавлювання вмісту здійснюється до тих пір, поки з пори не потече сукровиця. Тільки тоді процедура вважається повністю виконаною. Головку спустошеного прища слід припекти будь-яким спиртовим розчином і тільки потім приступати до видалення наступного акне. Однак руки і голку знову доведеться обробити, змінити рукавички і приготувати чисті серветки.

«Небезпечні» прищі

Але таким чином можна позбутися від прищів, розташованих на обличчі, тільки в районі верхньої губи і нижче. Акне на носі, в носогубних складках, на щоках або на лобі видавлювати зовсім не рекомендується, це може мати небезпечні наслідки. Для видалення таких вугрів слід скористатися мазями спеціалізованого характеру, вони часто продаються в косметичних магазинах, або застосувати протизапальні та протимікробні засоби, що випускаються у вигляді мазей, гелів або таблеток. Рідкі й густі лікарські речовини наносять безпосередньо на головку прища і розподіляють навколо нього. Таблетки подрібнюють до кашкоподібного стану і іноді в суміші з соком алое, на кілька годин, накладають у вигляді примочок на вугри. Процедура рідко розрахована на одноразове застосування, її слід повторювати кілька разів і до тих пір, поки прищ не зменшиться у розмірах і не зникне повністю. У випадках коли акне прощупується глибоко в шкірі, мазати, обробляти поверхню гелями, швидше за все, буде марно, а самостійно видаляти і проколювати таке ущільнення зовсім не потрібно, щоб не спровокувати інфекційне зараження всередині шкіри. При появі подібних проблем слід звернутися до дерматолога і бути дуже уважними до свого тіла і здоров’я.

Поділись


Новини партнерів