7 підступних ворогів краси, які крадуть вашу молодість

Чи реально призупинити динаміку старіння, або ж це неможливо в принципі? Щоб відповісти на це питання, необхідно, перш за все, розібратися, що ж виступає головним ворогом молодості і краси. Які фактори “запускають” незворотні процеси в нашому організмі, які з плином часу не кращим чином позначаються на зовнішності?

Запальні процеси

Будь-який процес запалення передбачає стан, при якому активізуються захисні механізми – імунний захист. Інакше кажучи, при будь-якій загрозі здоров’ю імунітет реагує певними змінами на клітинному рівні.

Ось яскравий приклад. Як реагує тіло, якщо людина впала і вдарилася? Можуть виникнути больові відчуття, почервоніння, синець, набряк. Не виключене збільшення температури тіла на ділянці пошкодження. Це і є різкі зміни, швидка реакція імунітету.

Це ж стосується і старіння. Ми так чи інакше піддаємо тіло небезпеці, і воно реагує. Але всі зазначені процеси тривають роками. Довгий час ми руйнуємо своє тіло зсередини, що відбивається на зовнішньому вигляді. Аналогічний стан – коли ми щодня наносимо клітинам шкоду – є хронічним запаленням.

Оксидативний стрес

Інакше кажучи, окислювальні процеси в клітинах. Зазначене явище призводить до формування вільних радикалів, що викликають старіння. Образно кажучи, дія окислювального стресу порівнянюється з іржею на металі. Аналогічний стан і у клітин. Вони окислюються і недостатньо справляються з функціями, в кінці кінців гинучи. Плюс, при оксидативному стресі формуються згадані вже вільні радикали (клітини, які відчувають дефіцит електрона).

Щоб було зрозуміло: вільний радикал – це частинка, яка хаотично переміщається, «намагаючись» відшукати відсутній електрон. В ході даного руху вільні радикали діють руйнівно на все, що стоїть на їх шляху. Знешкодити їх можуть антиоксиданти (їх повинно бути більше, ніж вільних радикалів).

Справа в тому, що антиоксидант, віддаючи електрон, сам перетворюється у вільний радикал, але з меншою руйнівною енергією. Отже, для його знешкодження необхідний ще один антиоксидант, який, в свою чергу, віддавши електрон, перетворюється у вільний радикал. З кожним наступним обміном електронами вільний радикал слабшає і завдає все менше шкоди красі та молодості.

Що сприяє нашому старінню і чого потрібно уникати?

А саме: що веде до запальних процесів і до утворення вільних радикалів?

1. Цукор

Солодке провокує великий перелік запальних процесів в нашому тілі, підвищує артеріальний тиск і сприяє підвищенню показника “поганого” холестерину в крові. Мало категорично відмовитися від цукру, отриманого промисловим шляхом і перейти на сироп топінамбура, сухофрукти і безпосередньо фрукти. Так чи інакше старіння буде наближатися. Безумовно, не потрібно зовсім виключати такі продукти як сухофрукти, мед зі свого меню. Адже в них присутні вітаміни, мінерали. Просто не варто забувати про те, що високий відсоток цукру в раціоні харчування провокує гормональні порушення і раннє старіння.

Плюс до всього, солодке блокує клітинні рецептори, відповідальні за засвоєння вітаміну С. Зазначений вітамін – це потужний антиоксидант і грає важливу роль в утворенні колагену. Якщо виключити солодке зі свого меню, приблизно через місяць результат буде, що називається, у наявності.

2. Стрес

У стані будь-якого стресу організм синтезує більше кортизолу (гормон стресу). Кортизол веде до оксидативного стресу і провокує клітинні запальні процеси. При виробленні кортизолу наднирники активно «витрачають» вітамін С, який, як уже згадувалося, бореться з вільними радикалами.

3. Рафіновані і / або зіпсовані жири

Жири корисні. Ви здивовані? Мова йде про свіжі рослинні жири холодного віджиму. І ніяк інакше.

Тут необхідно уточнити. Олії холодного віджиму псуються швидше. А зіпсована олія (вона має прогірклий запах) перетворюється в суцільні вільні радикали (транс-жири) і «запускає» процес старіння. Про користь подібних продуктів вже говорити не доводиться. Не слід використовувати рафіновані і “протерміновані” олії. Зберігати олію слід неодмінно у темному місці, в темному склі.

4. Рафіновані продукти харчування і напівфабрикати

До даної категорії продуктів відносяться білий рис, макарони, білий хліб і продукція з білої муки. Вони сприяють піднесенню рівня цукру в крові, як і безпосередньо цукор. На додачу до всього, коли цукор в крові «робить стрибок», піднімається інсулін, а це провокує «підйом» показника кортизолу, який виступає антагоністом для інсуліну.

У напівфабрикатах і перероблених продуктах висока концентрація цукру, низькоякісних жирів і широкий спектр харчових добавок (ароматизаторів, емульгаторів, консервантів, загусників, харчових барвників). Асі це, безумовно, завдає удару по печінці і провокує запалення. А як впливає запалення на красу і молодість, ви вже знаєте.

5. Алкоголь

Трохи про біохімію вина: крім цінних антиоксидантів, у вині присутній незмінний спирт і цукор. Про цукор вже зрозуміло. А спирт виступає не тільки стресовим чинником для тіла, але і шкідливий для печінки. Виходить, що, замість того, щоб виводити шлаки з організму, бідна печінка займається нейтралізацією вина.

6. Гормональні медикаменти

Про гормони вже говорилося вище. Гормональні препарати мають ряд побічних ефектів. Крім того, гормони, що потрапили в організм, і «таблеткові» гормони в тому числі, необхідно вивести. Цю функцію має печінка. Але ж від її здоров’я безпосередньо залежать краса і молодість.

Тут нічого не сказано про фізичні навантаження (або їх відсутність), жахливий стан навколишнього середовища, «хімію» в косметичних продуктах, які порушують гормональний баланс, про збої в шлунково-кишковому тракті, дефіцит сну, тютюнопаління та інші згубні для здоров’я, непомітні і підступні фактори. Оскільки «вибудувати» захист організму і вберегти його від негативних впливів, – ваша персональна справа.

7. Непереносимість глютену

Глютен може негативно впливати на здоров’я і виступати фактором захворювань головного мозку, депресивних станів, дисфункцій ШКТ, хвороби Альцгеймера, майже повного переліку аутоімунних недуг, психічних відхилень, алергії і порушень гормонального балансу. Зокрема, глютен «б’є» по рівню естрогенів. А достатній показник естрогену – це гладка і зволожена шкіра. Коли спостерігається дефіцит естрогену, слабшає пружність, еластичність шкіри і виникають зморшки.

Джерело

Поділись


Новини партнерів