Як позбутися від жировиків на обличчі в домашніх умовах?

Однією з частих проблем порушення обміну речовин є формування жировиків під шкірними поверхнями. На слизових оболонках вони не утворюються. Жировики бувають поодинокими і множинними. Також вони розрізняються за розміром: можуть бути дрібними або великими. Усувати жировики рекомендується за допомогою медикаментозних засобів і народної терапії. Щоб точніше дізнатися, як позбавитися від жировиків на обличчі, необхідно проконсультуватися з терапевтом.

Що таке жировик, і чим він небезпечний?

Жировик (ліпома) – доброякісне новоутворення, розташоване під шкірою. Воно може розвиватися на будь-якій області тіла: починаючи від обличчя і закінчуючи стопами. Точна причина появи ліпоми до кінця не встановлена. Багато людей хочуть дізнатися, як видавити жировик. Але лікарі не рекомендують це робити, оскільки на місці вилученого утворення може виникнути кілька нових. Те саме можна сказати і про хірургічне втручання.

Знаючи про те, як позбутися від жировика на тілі правильно, вдасться попередити небезпечні наслідки, наприклад:

  • можливість злоякісного переродження при ендокринних збоях;
  • збільшення в розмірах аж до здавлювання оточуючих судин, що призводить до атрофії сусідніх тканин;
  • закупорка пор, яка часто зустрічається на обличчі, наприклад, коли утворюється жировик на носі.

Утворення може не зникнути за 1 курс терапії. Щоб попередити ризик повторного формування ліпоми, слід проводити призначене лікування тривалий час.

Як прибрати жировик в домашніх умовах – мазі і препарати

Існує безліч різних форм медикаментозних засобів, які допомагають позбутися від ліпоми, запобігти ризику ускладнень і подальшому поширенню на шкірі, серед них:

  • Вітаон. Продається у вигляді крему або бальзаму. До складу входять ефірні масла: сосни, звіробою, календули, чистотілу. Їх спільна дія забезпечує нормалізацію обміну речовин, усунення запалення, очищення шкіри, антисептичний ефект, прискорену регенерацію пошкоджених тканин. Перед тим як позбутися жировика на обличчі за допомогою вітаону, необхідно прочитати інструкцію. Спосіб застосування – просочування марлі і нанесення на уражену область до висихання. Засіб не викликає роздратування в цій області.
  • Відестім. Це мазь на основі ретинолу. Її наносять на шкірну поверхню 2 рази на добу. Зверху рекомендується прикріпити лейкопластир, щоб мазь довше діяла на уражену область. Препарат підходить для будь-якого віку, можливе застосування при вагітності та лактації.
  • Мазь Вишневського. Препарат містить ксероформ, риб’ячий жир, дьоготь, рицинову олію. За допомогою цих речовин забезпечується тривала дія на уражену область, мазь не змивається протягом дня. Засіб має антисептичний ефект, сприяє місцевому поліпшенню кровообігу, видаленню жирової тканини. Лінімент наноситься на уражену область, зверху прикривається лейкопластиром або серветкою. Дію повторюють у міру висихання препарату. Засіб застосовується незалежно від віку, з обережністю використовується при вагітності і лактації.
  • Іхтіолова мазь. Препарат містить іхтіол і вазелін. Завдяки останньому засіб довгий час тримається на шкірі. Механізм дії заснований на поліпшенні кровопостачання, розсмоктуванні жирових відкладень, підвищеній регенерації, антисептичному і протизапальному ефектах. Препарат наносять на шкіру 2 рази на добу, зверху накривають лейкопластиром. Засіб дозволено використовувати тільки з 6 років. Його можна застосовувати при вагітності та лактації, але забороняється наносити на область грудей.
  • Бодяга. Засіб покращує місцеве кровопостачання, розсмоктує жирову тканину, загоює пошкоджену шкіру. Препарат застосовують до 2 разів на добу, фіксуючи зверху лейкопластиром. Можливе використання засобу для будь-якого віку, для вагітних і годуючих грудьми жінок. Забороняється наносити мазь на область серця і грудей.

Так як хірургічне втручання або видавлювання ліпоми застосовується в рідкісних випадках, пацієнти хочуть дізнатися, як позбутися жировика в домашніх умовах. Перераховані вище засоби ефективні, мають невеликий список побічних дій, ними можна лікуватися вдома, дотримуючись рекомендацій лікарів.

Як позбутися від ліпоми народними засобами?

Деяким категоріям пацієнтів не допомагає застосування одних медикаментозних засобів. Тому вони хочуть знати, як видалити жировик в домашніх умовах. Для цього підходять засоби народної медицини:

  • Листя золотого вуса. Його зривають, ретельно промивають. Щоб виділився сік, сировину розминають руками. Прикладають до жировика, зверху фіксують лейкопластиром або плівкою. Уражена область повинна перебувати в теплі, щоб виник протизапальний ефект. Ліпома усувається протягом 2 тижнів.
  • Алое, каланхое. Зрізають листя рослин, кладуть в блендер, перемелюють на великій швидкості. Виходить кашкоподібна суміш. Її прикладають до ураженої області, накривають зверху плівкою. Можна зробити теплий компрес, щоб був досягнутий максимальний ефект. Примочки роблять до усунення ліпоми.
  • Зерна пшениці. Їх перемелюють за допомогою блендера, додають оливкову олію, перемішують до консистенції, яка нагадує кашку або сметану. Роблять компреси із застосуванням плівки. В результаті на шкірі має утворитися отвір, через який жирова субстанція вийде назовні.
  • Чистотіл. Використовують сік рослини. Його намазують на шкіру, змивають через 30 хвилин. Маніпуляції здійснюють до 3 разів на добу. Якщо з’явився невеликий отвір, лікування слід продовжити маззю Вишневського.
  • Настоянка кропиви. Використовують рослину в кількості 50 г, заливаючи 0,5 л горілки або спирту. Отриману рідину настоюють протягом 1 місяця, періодично струшуючи банку. У рідину опускають марлю або вату, роблять компреси протягом декількох годин.
  • Настоянка на основі горілки і рослинної олії. Їх змішують в рівній пропорції, настоюють 1 місяць. У рідину опускають марлю, роблять компрес на ніч.
  • Червона глина. Беруть 50 г сировини, заливають кефіром, додають щіпку солі. Суміш наносять на ліпому у вигляді маски, змивають через півгодини.

Всі засоби можна наносити на різні ділянки тіла. Це важливо для тих, хто бажає знати, як позбутися від жировика на голові. Але в цій галузі можливі роздратування і почервоніння, алергічні реакції. Тому попередньо слід проконсультуватися у лікаря.

До якого лікаря звернутися?

При утворенні ліпоми слід звернутися до терапевта. Щоб усунути ризик появи злоякісної пухлини, додатково консультуються у лікаря-онколога. Найчастіше доброякісні ліпоми перероджуються в злоякісну пухлину. Обидва фахівці розкажуть, що робити, якщо утворилися жировики і як позбутися від них.

Хірургічне видалення жировика

Деяких пацієнтів цікавить, чи потрібно видаляти жировик оперативним шляхом. Хірурги вважають, що цього робити не варто. При розтині і видаленні одного утворення на його місці можуть виникнути нові, що поширюються по великій поверхні шкірних покривів.

Хірургічну операцію проводять тільки в наступних випадках:

  • широке утворення, яке здавлює сусідні тканини, ускладнює кровообіг;
  • злоякісне переродження, що зустрічається вкрай рідко.

Якщо ліпома з’явилася на обличчі, вона може викликати косметичний дефект. Тому хірург розповість, як видалити жировики на обличчі без великих шрамів. Після процедури слід проводити медикаментозне лікування, щоб ліпоми не поширились по всьому обличчю.

Джерело

Поділись


Новини партнерів