Що губи говорять про ваше здоров’я

Губи набагато багатослівніші, ніж може здатися. Часом вони просто кричать про хвороби, які турбують ваше тіло – необхідно просто знати, як зрозуміти їхню мову.

Сухі та потріскані губи

Сухість і лущення сприймайте як крик про допомогу і благання про зволоження. Шкіра губ вкрай чутлива і тонка і першою реагує на нестачу води в організмі, тому замість того, щоб в черговий раз намазувати бальзам на губи, випийте склянку звичайної води.

Зневоднення, до слова, не єдина причина сухості губ. Другий за популярністю винуватець – слина, яка висихаючи, витягає вологу з шкіри, тому, будь ласка, перестаньте облизувати губи.

І нарешті, сухість також може говорити про проблеми зі слизовою стравоходу і шлунку, ерозії та гастрит. Губи нерідко бувають одними з перших, хто повідомляє про проблеми з внутрішніми органами.

Тріщинки по краях губ

Найчастіше причиною тріщин, які утворилися по краях губ, стають різні інфекції, викликані бактеріями, що з’явилися внаслідок неправильної гігієни порожнини рота. Особливо це стосується тих, хто носить брекети або різні протези. Необроблені в належній мірі, вони є прекрасним середовищем для розвитку шкідливих бактерій. Наша порада – ретельніше стежте за гігієною і навідайтеся до дерматолога, який підбере для вас правильне лікування.

Зміна кольору

Якщо одного разу в дзеркалі замість прекрасних губ кольору троянди, ви побачите щось кричущо яскраве або нестерпно бліде, насамперед виключіть можливість того, що ви з’їли якийсь барвник – льодяник, ягоди або фрукти. Якщо нічого такого в ваш рот в недавньому минулому не потрапляло, біжіть до лікаря. Зміна кольору губ може бути викликана, як проблемами з печінкою, так і різними алергічними реакціями. До слова, колір губ також змінюється через надмірне куріння.

Припухлість

Легка припухлість губ вранці може означати, що ваш організм схильний до надмірного накопичення рідини. В інших випадках опухлі губи говорять про алергічні реакції. І в тому, і в іншому випадку, вам краще навідатися до лікаря. Причому в другій ситуації зробити це потрібно якомога швидше.

Блідість

Неприродна блідість губ може походити від двох причин – хвороба і нестача сонця. Якщо ви відчуваєте себе на відмінно і не помічаєте нічого підозрілого, постарайтеся просто проводити на вулиці трохи більше часу. Але краще все ж звернутися до лікаря, найчастіше бліді губи «сигналізують» про проблеми з шлунково-кишковим трактом, анемію або хвороби печінки.

Тріщини в куточках губ

Тріщини в куточках губ говорять про нестачу вітаміну В2 і ослаблений імунітет. Змініть свій раціон харчування і приділяйте більше уваги здоров’ю. Їжте здорову їжу, вживайте більше овочів і фруктів, не зайвим буде почати приймати полівітаміни.

Підвищена чутливість

Підвищена чутливість, почервоніння і роздратування по краях губ можуть бути викликані алергією, в тому числі і на засоби гігієни, наприклад на ополіскувач для порожнини рота або зубну пасту. Традиційно подібна алергія також супроводжується почервонінням ясен.

Поділись


Новини партнерів