
Гострий перець належить до числа найпопулярніших спецій. Своєю славою він зобов’язаний пекучому смаку і поєднанням з більшістю інгредієнтів. Як і багато приправ, гострий перець має цілу низку позитивних властивостей. Хто не чув про його чудодійну силу при боротьбі з застудою і нежиттю? Тим часом маленький гострий перець запускає в нашому організмі цілий ланцюжок різних відліків, деякі з яких мають досить позитивний ефект для здоров’я.
Німіє язик
Після вживання гострої їжі перший «удар» приймає на себе язик.
У роті відчувається поколювання, печіння і оніміння. Насправді гостра їжа не пошкоджує м’які тканини, як це може здатися. У всьому винен присутній в гострому перці алкалоїд капсаїцин, який вступає в реакцію з рецепторами, змушуючи вас відчувати на язику полум’я вогняного дракона.
Підвищується температура тіла
Пекуча їжа має властивість збільшувати термогенез. Це означає, що кожен раз, коли ви додаєте в страву тобаско, ваша температура зростає. Від цього ви починаєте потіти, з носа починає капати, а ваше обличчя червоніє.
Ендорфіни для щастя
Як тільки з’являється біль на язику, мозок реагує на крик про допомогу і посилає сигнал іншим частинам тіла. У гру вступає нервова система і починають вивільнятися ендорфіни. Це захисна реакція у відповідь на стрес, яка покликана притупити біль і дати відчуття щастя.
Підвищується слиновиділення
Крім того що капсаїцин викликає сильне подразнення слизової носа і з нього починає текти як при застуді, так ще й рот інтенсивно наповнюється слиною. Це також є реакцією на капсаїцин: організм намагається позбутися від нього, що змушує слинні залози працювати з подвоєною силою.
З’являється печія
Гостра їжа викликає в животі відчуття печіння, схоже з тим, яке виникає при печії. Іноді, це всього лише помилкове відчуття, спровоковане капсаїцином в стравоході. Але в деяких випадках те саме неприємне відчуття – і є справжня печія. Справа в тому, що бенкет з гострої їжі може привести до того, що через капсаїцин м’язовий клапан у верхній частині шлунка залишатиметься відкритим занадто довго, дозволяючи кислоті рухатися назад в стравохід. Так чи інакше, якщо ви вирішили скуштувати чогось гострого, антациди під рукою точно не будуть зайвими.
Проходить сезонна алергія
В одному зі своїх інтерв’ю директор Центру лікування алергії і астми Нью-Йорк Кліффорд У. Бассетт розповів, що капсаїцин в кайенскому перцю і чилі є одним з ефективних засобів для «прочищення» носа для сезонних алергіків. За його словами, в розпал сезонної алергії варто переглянути меню і включити в нього гострі страви. Зрозуміло, гострий соус не позбавить від алергії, але дихати на якийсь час стане легше і простіше.
Знижується вага
Якщо ви намагаєтеся прийти в форму і дотримуєтеся дієти, саме час включити в раціон гострий соус. Згідно з численними дослідженнями, капсаїцин підвищує температуру тіла і прискорює обмін речовин. Таким чином, ви спалюєте більше жиру, а ваші зусилля по зниженню ваги стають більш продуктивними, ніж якби у вашому раціоні не було продуктів, що містять капсаїцин.
Знижується тиск
Одна тарілка гострої їжі ніяк не відрегулює ваш кров’яний тиск. Але якщо їсти гостре регулярно протягом багатьох років, то, за результатами досліджень, тиск знизиться. За рахунок накопичувального ефекту судини розслабляються і тиск знижується.
Збільшується тривалість життя
Звучить як наукова фантастика, але гостра їжа дійсно допомагає жити довше. Згідно з дослідженнями, опублікованими в британському медичному журналі BMJ, вживання великої кількості гострих продуктів, наприклад, вашого улюбленого, соусу, безпосередньо корелювало з більшою довговічністю як для чоловіків, так і для жінок. Регулярне вживання гострої їжі щотижня призвело до зниження відомих факторів ризику здоров’ю приблизно на 14%. Таким чином, додавши каєнський перець до набору повсякденних приправ, ви продовжите собі життя.