В даний час пропорційне тіло і здоровий зовнішній вигляд – це свого роду тренд. Але, так чи інакше, це хороший внесок у загальний рівень здоров’я. Уже чимало сказано і про саме здоров’я, і про компоненти здорового способу життя, але завжди ці теми є чим доповнити. Тому інтерес людей не слабшає до теми правильного харчування і до корисних для організму продуктів, які можна купити тут. Так в чому ж насправді полягає це правильне харчування?

Ми те, що ми їмо

Звичайно, стати капустою або чашкою гречки у нас не вийде, але мати здоровий і квітучий вигляд ми цілком зможемо. Як не дивно, наше харчування має дуже сильний вплив на нашу зовнішність:

  • Надлишок простих вуглеводів викликає процеси бродіння в кишечнику, що відразу позначається на шкірі – через збільшення в кишечнику маси токсинів можуть з’являтися вугри, шкіра буде жирною і червоною. Крім того, зловживання солодким може викликати у жінок проблеми дуже делікатного характеру;
  • Схожу дію на організм надає і надлишок важкого м’яса – свинини, баранини, яловичини. Воно не встигає повністю перетравитися і по шляху «на вихід» теж встигає почати розкладатися і викликати інтоксикацію;
  • Недолік жирів, мінералів і вітамінів перетворює квітучих панянок в «бліду міль» з сіруватою сухою шкірою, тьмяним волоссям, яке січеться і ламкими нігтями, а також проблемами на гормональному рівні;
  • Відсутність багатої мікроелементами їжі призведе до розладів нервової системи, водно-сольового дисбалансу.

Всі ці «неприємності» можуть привести до серйозних проблем зі здоров’ям, аж до втрати працездатності. Але ці факти ще не є відповіддю на питання, в чому полягає правильне харчування?

Основи правильного харчування

Основне завдання їжі (як процесу або як компонента) – постачати в організм необхідні йому для діяльності речовини. В першу чергу це поживні складові: білки, жири і вуглеводи. Правильне харчування відрізняється збалансованістю цих компонентів. Як правило, на вуглеводи припадає 50% раціону, на білки – 30-35%, жири – 15-20%. При цьому враховується і якість постачальників цих елементів. Наприклад, і гречка, і цукор містять вуглеводи, але в гречці вони представлені у вигляді складних сполук, а в цукрі – простих. Таким чином, з цукру і гречки вивільниться однакова енергія, але за різні проміжки часу. З крупи вона вивільняється поступово, і організм встигає її витрачати на свої потреби і фізичну активність. Цукор навпаки, моментально переходить в кров і весь надлишок, який не встигне витратитися, перетвориться в жир. Те ж саме стосується і джерел жирів і білків. Крім того, в їжі повинні ще бути вітаміни, мінерали та мікроелементи. Як вже говорилося – без них теж неможливо зберегти здоров’я і життя. Ось тільки реалізація всіх цих правил в тарілці вдається далеко не всім. Тому вулиці планети заповнені як здоровими, без ожиріння людьми, так і представниками зі слідами харчових порушень. Але навіть правильне харчування може бути простим, доступним і смачним.