Безсоння: основні причини, симптоми та лікування

Безсоння, або інсомнія, якщо говорити медичними термінами, є одним з масових захворювань у всьому світі. Статистика безсоння зростає з кожним днем. На сьогоднішній день 29% чоловіків, 37% жінок, 25% дітей і 75% вагітних жінок страждають на цю недугу. Інсомнія виражається порушенням сну. Пацієнти далеко не завжди серйозно ставляться до безсоння і не займаються його лікуванням. Таке ставлення призводить до неприємних і небезпечних наслідків у вигляді переходу захворювання в хронічну форму, неврологічних розладів, патологій внутрішніх органів і психічних порушень. Впоратися з безсонням самостійно вдається не всім, і в більшості випадків для того, щоб отримати хороший результат, необхідна допомога медичного фахівця. Безсоння являє собою порушення якості та кількості сну, що негативно позначаються на денній життєдіяльності людини. Тому дуже часто для його лікування використовують певні лікарські засоби. Наприклад, препарат Аллуна користується шаленою популярністю серед людей, які страждають від безсоння.

Сон має надзвичайне значення для здоров’я людини, адже саме в цей час людський організм відновлює свої сили. В середньому людині потрібно від 6 до 10 годин сну. Люди проводять уві сні третину свого життя, і це абсолютно виправдано. Коли ми спимо, наш мозок обробляє отриману інформацію, працюють підсвідомі і свідомі елементи, обидва види пам’яті (короткочасна і довготривала) і формуються поведінкові особливості організму. Людина не виживе без сну більше як 200 годин. Без сну люди стають млявими, у них зникають емоції, реакція і знижується імунітет.

Причини безсоння

Причини розвитку безсоння численні. До них відносяться захворювання психічного і соматичного характеру, емоційні підйоми, лікарські препарати, шкідливі звички і переїдання перед сном. Серед захворювань, що провокують безсоння, можна назвати паркінсонізм, депресивні розлади, невроз, хвороби нирок і артрити. Часті переживання людини, пов’язані з побутовими, робочими і глобальними проблемами, також негативно впливають на здоровий сон. Виділимо найпоширеніші причини розвитку безсоння у людей: психічні порушення і підвищені емоційні переживання, патології ендокринної системи, соматичні хвороби, апное, шкідливі звички (алкоголь, тютюн, наркотики), неврологія, побічна дія лікарських препаратів, біль, зовнішні дратівливі чинники, нічна робота і зміна часових поясів.

Причинами розвитку безсоння можуть стати індивідуальні особливості пацієнта. До таких відносять вік, темперамент, поточний стан здоров’я і спосіб життя пацієнта. Найбільш схильні до безсоння люди похилого віку, жінки і люди, що опинилися в складних життєвих ситуаціях.

Симптоми безсоння

Безсоння проявляється в проблемному засипанні, неспокійному сні з частими пробудженнями, після яких неможливо або складно заснути, і денній апатії та втомі. Симптоми безсоння яскраві і легко обумовлені. Вдень ознаки безсоння проявляються у вигляді дратівливості, млявості, зниженого рівня уваги, неуважності і перепадів настрою. Все це призводить до соціальної дисфункції людини в силу того, що симптоматика безсоння викликає занепад мотивації. Людей, які страждають безсонням, вдень важко позбутися відчуття сонливості. Найчастіше спостерігаються головні болі і проблеми з роботою шлунково-кишкового тракту.

Боротьба з безсонням

Існують побутові методи боротьби з безсонням. Для перемоги в цій «битві» вам знадобиться освоїти такі правила:

  • Дотримуватися правильного режиму харчування і не переїдати перед сном. Вечеря повинна прийматися хоча б за 3 години до відходу до сну.
  • Виключити прийом алкоголю і кофеїну перед сном.
  • Провітрювати приміщення, в якому спите.
  • Вечірні піші прогулянки допомагають швидше заснути.
  • Не варто захоплюватися переглядом телевізора або роботою за комп’ютером перед сном.
  • Підібрати зручну подушку і матрац.
  • Виділити час на денний сон при необхідності.
  • Нормалізувати режим роботи і відпочинку.

Дотримання цих нескладних правил сприяє нормалізації сну і збереженню здоров’я. Якщо це не допомагає впоратися з безсонням, тоді необхідно звернутися за допомогою до медичних фахівців.

Поділись


Новини партнерів