Ефективні заняття фітнесом передбачають не тільки вибір відповідного фізичного навантаження згідно з вашим рівнем підготовки, але і правильну екіпіровку, тобто відповідний одяг для занять спортом. Придбати якісний одяг для фітнесу ви можете на сайті https://forfitness.com.ua, а ми розповімо вам, як правильно його вибрати, адже від того, з якого матеріалу на вас буде одягнена майка або лосини під час вашого тренування, залежить не тільки зручність виконання тих чи інших вправ, але і ваше фізичне самопочуття.

Якість і вид спортивних тканин безпосередньо впливає на ефективність самого тренування. Саме тому одяг для фітнесу потрібно вибирати не тільки за принципом «що сподобалося, то і купив (ла)», а ще й за принципом практичності, при чому, другий пункт повинен стояти все ж на першому місці при виборі фітнес-одягу.

Футболки / Майки

Напевно, ви багато разів чули таке твердження, що натуральна тканина найкраще підійде для занять спортом, так як синтетика не дає шкірі дихати, а ось бавовняна тканина справляється з цим на 100%. Так ось, з фітнесом це правило якраз і не діє. Справа в тому, що бавовна дуже швидко промокає, вбираючи в себе весь піт, одяг через це стає важким, прилипає до тіла, утруднює дихання шкіри, та ще й пахне не дуже добре… Навіть якщо ви користуєтеся хорошими антиперспірантами, все одно потовиділення під час тренування буде відбуватися (якщо звичайно ви якісно тренуєтеся, а не прохолоджуєтеся під кондиціонером), а це означає, що слідів від поту на одязі з бавовни не уникнути. Звичайно, це не кінець світу, як то кажуть «що природно, те не бридко», але якщо ви тренуєтеся в залі, а не вдома, такий зовнішній вигляд може приносити дискомфорт і впливати на якість самого тренування, особливо це стосується представниць прекрасної статі.

Щоб цього уникнути, порібно купувати футболки, майки і топи з хороших синтетичних тканин. Найчастіше для верхнього одягу використовують такі види тканин:

– еластан / спандекс / лайкра – еластична тканина, яка може перевершувати свою первісну форму в 8 разів, дихаюча і стійка до сонячного світла;
– поліестер / лавсан – дуже швидко сохне, не мнеться і не втрачає свою форму після прання;
– меріл / тактель – швидко виводить вологу, відмінно тримає форму після багаторазового прання;
– сапплекс – тканина, яка швидко сохне, дуже міцна і еластична, пропускає повітря не гірше бавовни;
– кулмакс – м’яка приємна на дотик тканина, сохне в 2 рази швидше бавовни, відмінно відводить вологу і випаровує її з тканини, залишаючи шкіру сухою;
– нейлон;
– поліамід .

Всі ці тканини зазвичай використовують не в чистому вигляді, а в поєднанні одних з іншими, наприклад: 1) поліамід + поліестер; 2) поліестер + спандекс; 3) поліестер + еластан; 4) віскоза + еластан + бавовна і т.д.

Якщо говорити про колір, то це не має ніякого значення, майки та футболки з синтетичних дихаючих тканин добре відводять піт, не залишаючи мокрих слідів на одязі, тому можете вибирати будь-який колір, який вам подобається.

А ось якщо говорити про одяг з бавовни, то тут колір має велике значення. На світлих футболках піт видно набагато сильніше, тому тут, вибираючи одяг для фітнесу, доцільно вибирати темні кольори, наприклад, темно-синій або чорний колір.

Лосини / легінси / шорти

Купуючи лосини для занять фітнесом (будь то заняття в тренажерному залі, групові заняття з фітнесу або домашні тренування) також потрібно вибирати дихаючі тканини, які тягнуться  та не обмежуватимуть ваші рухи і при цьому будуть добре відводити вологу і продуватися.

Критерії зручних лосин:

– Щільність: облягаючі, але такі, що не здавлюють. Вам повинно бути комфортно займатися в них, всі рухи повинні даватися вам легко, нічого ніде не повинно тиснути і передавлювати;

– Тканини: дихаючі і еластичні. Поліестер + еластан; поліестер + бавовна + спандекс; поліестер + лайкра і ін.

– Посадка: середня або висока посадка. Під час тренування ви виконуєте різні види вправ, в тому числі і присідання, нахили, стрибки і т.д. Лосини з низькою посадкою не завжди практичні, з них частенько можуть «вивалюватися» різні частини тіла, наприклад, попа або боки. Навіть якщо у вас нормальна попа і немає боків, все одно при виконанні деяких вправ занижена посадка доставляє дискомфорт, і ви раз у раз будете відволікатися на те, щоб нічого і ніде не оголилося. Щоб заздалегідь цього уникнути вибирайте лосини з високою посадкою.

– Розмір: реальний розмір. Обов’язково купуйте лосини / легінси або шорти вашого розміру. Заняття фітнесом – це не той варіант, коли потрібно мотивувати себе одягом на розмір менше. Так, можливо, з джинсами або сукнею такий спосіб самомотивації спрацює, але під час тренування одяг не «за розміром» може вам назавжди відбити бажання займатися. По-перше, вам буде незручно виконувати вправи, а через це вони будуть здаватися вам дуже важкими; а по-друге, тісний одяг буде виглядати на вас незграбно – передавлений гумкою живіт або боки, що вивалилися, скажімо м’яко, вигляд не дуже естетичний …

– Колір: темні тони для повненьких, світлі – для худеньких. Якщо ви хочете візуально зменшити обсяг ваших стегон, то вибирайте лосини темних тонів, якщо хочете ще і подовжити ноги, то вибирайте лосини з вертикальними смугами. Якщо ж ви і так від природи маєте худенькі ніжки, то вам підійдуть світлі тони + малюнок у вигляді горизонтальних ліній.

Спортивний бюстгальтер / бра

Говорячи про те, як вибрати одяг для фітнесу, неможливо не сказати про таку річ жіночого гардеробу, як спортивний бюстгальтер. Багато дівчат недооцінюють важливість цієї речі. Справа в тому, що під час інтенсивних вправ таких як: біг, стрибки на скакалці і ін., груди піддаються великим коливанням, що з часом може стати причиною розтяжок і навіть деформації грудей, особливо це стосується дівчат з розміром грудей більше другого. Тому покупка спортивного топа для будь-якої дівчини, яка регулярно займається фітнесом, це один з must have-пунктів.

Є два варіанти фіксації грудей:

  • Топи без чашок – вони добре тягнуть груди, притискаючи їх до грудної клітки за рахунок щільної тканини. Цей варіант спортивних бра більше підійде для дівчат з невеликими грудьми.
  • Топи з чашечками – такі топи добре підтримують груди. Дівчатам і жінкам з пишними грудьми варто вибирати саме такі топи.

Критерії хорошого спортивного бюстгальтера:

– Тканини: дихаючі. Для топів характерні поєднання двох-трьох, а то й більше різних видів тканин. Наприклад, відмінним варіантом буде топ, зроблений з 1) поліестеру і еластану; 2) поліестеру, поліаміду і еластану; 3) поліаміду і еластану; 4) поліестеру + спандексу і інших варіантів.

– Лямки: широкі і м’які. Лямки – це важлива деталь спортивного бюстгальтера. Вони не повинні тиснути, врізатися в шкіру або терти. Їх основне завдання це підтримувати груди, щоб під час інтенсивних вправ, вони перебували в максимально спокійному стані, без зайвих вагань і рухів. Ширина лямок повинна бути не менше 2,5 см.

Також потрібно дивитися, щоб тканина під самими грудьми, теж була зроблена з еластичних і м’яких матеріалів і мала широку стрічку, яка буде підтримувати груди.

– Шви: мінімум швів. Хороший якісний спортивний бюстгальтер повинен містити мінімум швів, а його зворотна сторона повинна бути взагалі безшовною.

Взуття

Одяг для фітнесу передбачає не тільки верхній одяг, а й хороше зручне взуття.

При виборі кросівок (саме цей вид взуття краще використовувати при більшості видах спорту) потрібно звертати увагу на ось які деталі:

– Тканини: дихаючі. Найкраще вибирати кросівки, які будуть зверху або з боків зроблені з дихаючих тканин (нейлон, поліестер і ін.). Це можуть бути синтетичні вставки у вигляді сітки, яка буде пропускати повітря всередину, тим самим забезпечуючи вентиляцію стопи ваших ніг.

– Підошва: амортизуюча і легка. Якщо ви займаєтеся в тренажерному залі, на вулиці чи вдома, де рівна підлога або асфальт, то підошва ваших кросівок повинна бути зроблена з легких матеріалів, таких як: філайт – суміш гуми і філону (використовують для проміжної підошви), чиста гума та BRS 1000 (використовується для виробництва бігових кросівок). Якщо ж ви займаєтеся бігом по пересічній місцевості, де нерівна дорога, гостре каміння, коріння дерев, то вам потрібно вибирати підошву з більш щільних і жорстких матеріалів: гумова суміш Durable Rubber Compound або DRC.

Дуже часто фірмові дорогі кросівки відрізняються формою підошви, наприклад, п’ята розташована вище, ніж інша частина підошви. Такий варіант частіше зустрічається в жіночих моделях бігових кросівок. Робиться це для того, щоб збільшити амортизацію підошви, тим самим зменшити навантаження на коліна і поліпшити захист ахіллового сухожилля.