Польща – розвинена культурна європейська держава з чистими вулицями, хорошими дорогами, але по духу і менталітету вона надзвичайно близька до держав пострадянського простору, – так стверджують усі, хто поїхав туди з України жити, працювати чи навчатись. Студенти у Польщі відносяться до соціальної захищеної категорії населення. З допомогою студентського квитка можна отримати 50% знижки на медичний страховий поліс, громадський транспорт, взяти квитки в кінотеатр, музеї, театри тощо. Але найголовніше те, що випускник будь-якого польського університету автоматично отримує дозвіл на працевлаштування за отриманою професією і проживання в Польщі, або інших країнах світу.

«Проше» пані, у Варшаву

Приваблює українців столиця Польщі – Варшава. Вона захоплює привітними вихованими жителями, високим європейським рівнем культури громадських закладів і установ, умовами життя і праці. Старе місто Варшави занесене до переліку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО: вражає своєрідна архітектура стародавньої Польщі, Королівський Замок, велика кількість католицьких костелів, історичних музеїв, паркових зон. Викликає незабутнє враження монументальний Палац науки і культури, що розташований у самому центрі. У Варшаві добре розвинуте транспортне сполучення, постійно проводяться різноманітні сучасні мистецькі заходи, найкращі концерти знаменитих сучасних артистів. Для небагатого студента існує розгалужена бюджетна мережа швидкого харчування. Тут цікаво працювати і навчатись. Для того, щоб влаштуватись на роботу, потрібно вивчити мову і пройти стажування. Наразі вважається престижним навчання в столичних закладах вищої освіти, університети у Варшаві – не виняток. Детальніше інфо про рейтинг цих закладів вищої освіти можна отримати на сайті офіційного представника університетів Польщі «Studix.eu».

Переваги навчання у столиці

Вищу освіту у варшавському навчальному закладі можна отримати безкоштовно на конкурсній основі, якщо абітурієнт має високі оцінки в атестаті і високий бал проходження зовнішнього незалежного оцінювання. Береться до уваги також хороший рівень володіння польською мовою. Безплатні програми доступні не у всіх університетах.

Всі варшавські публічні університети пропонують іноземним студентам навчатись польською, англійською мовами. Магістратура англійською мовою доречна при виборі таких напрямків навчання:

  • міжнародні відносини і торгівля;
  • програмування, інформаційні технології;
  • журналістика;
  • банківська справа;
  • туризм.

Фахівець, який здобув освітньо-кваліфікаційний рівень магістра англійською мовою, високо цінується на ринку праці. Але, незважаючи на мову навчання ( українці більше прихильні до польської мови) і спеціальності, яку обере майбутній магістр, освіта у виші буде якісною, диплом — визнаним у всіх країнах світу, а робота — надзвичайно перспективною, а от вартість навчання буде нижчою у порівнянні з іншими європейськими закладами вищої освіти і навіть – з українськими.

Трохи інше становище у приватних закладах вищої освіти. Приваблює багатьох заможних батьків, які хочуть влаштувати своє чадо на навчання за кордон, прекрасна альтернатива – вступ без екзаменів і невисока плата за освітній рік навчання. Більш того, випускник приватного варшавського вишу отримує великі шанси працевлаштування за кордоном із визнаним польським дипломом.
У всіх закладах Варшави функціонує європейська система навчання, практиці приділяється більше часу, ніж теорії. Студент відвідує лекції, семінари, практичні заняття, здає екзамени і заліки. Багато часу відводиться самостійній освіті і здобуття різноманітних компетенцій.