Чисте золото чи срібло — максимально м’який і еластичний матеріал, з якого виготовляють лише злитки й колекційні монети або використовують як допоміжний захисний шар.

Ювелірні прикраси, які гарно тримають форму, зазвичай виготовляють зі сплаву срібла й іншого металу. Саме таким методом виготовляють намистини Pandora, купити які можна на офіційному сайті бренду. Чим більше природного дорогоцінного металу міститься в готовому сплаві, тим вищою буде його проба на готових ювелірних прикрасах.

Яку пробу срібла обрати?

Самостійно візуально розпізнати певну пробу срібла буває вкрай важко, оскільки кількість допоміжного металу (найчастіше — міді) досить низька й коливається в межах кількох грамів.

Звичну класифікацію, яку використовують і зараз у ювелірних майстернях, розробили ще в 1927 році. За її основу беруть кількість чистого срібла, яке міститься в 1 кілограмі готового ювелірного виробу. До прикладу, 925 проба означає, що в 1 000 грамах готового сплаву міститься 925 грамів срібла й 75 грамів іншого металу.

Українське законодавство передбачає застосування лише 6 проб для срібних сплавів, з яких виготовляють побутове приладдя та ювелірні прикраси:

  • 750;
  • 800;
  • 830;
  • 875;
  • 925;
  • 960.

Для виготовлення ювелірних прикрас підходять лише 3 останні проби срібла. Срібний сплав 750 проби вважається технічним матеріалом, а тому його застосовують виключно в стоматології, хірургії, космічній і авіаційній галузях. Проби 800 і 830 застосовують для виготовлення столового посуду, свічників, сувенірних аксесуарів, оскільки досить велика кількість міді надає готовому виробу легкого жовтуватого відтінку.

Проби срібла для виготовлення ювелірних прикрас

Класичні ювелірні прикраси виготовляють з 875, 925 і 960 проб срібла. Сплав 875 підходить лише для виготовлення масивних ювелірних прикрас із використанням ливарного методу. Вишуканий срібний браслет, до прикладу, з такого сплаву виготовити не вийде, оскільки він не піддається емалюванню.

Срібний сплав 925 не втрачає свій природний блиск і красивий колір навіть після тривалого процесу оброблення. Тому представлена проба вважається одним із найкращих варіантів для виготовлення ювелірних прикрас.

Вершиною ювелірної майстерності можна вважати аксесуари, виготовлені з 960 проби срібла. Завдяки своїм природним властивостям, майже чистий метал добре піддається формуванню різних форм, візерунків і т. п. Зазвичай такий срібний сплав використовують для виготовлення тонких і надзвичайно дорогих ювелірних прикрас.

Варто враховувати, що будь-які ювелірні прикраси, виготовлені із золота, до прикладу, золотий браслет для дівчини, класифікують за такою самою схемою. При цьому враховують кількість чистого дорогоцінного металу в процентному співвідношенні до інших допоміжних компонентів.