Як би ви відреагували, якби ваш психолог порадив вам купити розмальовку і набір кольорових олівців? Напевно, запропонували б йому помінятися кріслами. Але не поспішайте скептично фиркати. Все більше психотерапевтів і психологів призначають дорослим людям таку «терапію».

Існують спеціальні книги-розмальовки з вигадливими візерунками і цікавими сюжетами, такі обов’язково сподобалися б і чоловікам і жінкам. Крім того, що ці видання красиві, вони допомагають впоратися з широким спектром проблем: від звичайної втоми до серйозних психічних розладів. Є друковані книги з великою кількістю сторінок, орнаментів і сюжетів, ознайомитись з ними ви можете на сайті https://book24.ua/catalog/raskraska_antistress_2/. А поки ми намагаємося переконати вас придбати таку розмальовку, можна спробувати на собі арт-терапію в електронному вигляді. Благо для цього створено безліч додатків.

1. Альтернатива медитації

Чи знаєте ви, що Карл Юнг призначав пацієнтам свого роду розмальовки? Психоаналітик просив їх заповнювати фарбою осередки, щоб після цього отримати доступ до підсвідомості і самовідчуття клієнта. Сьогодні цей метод вважається застарілим, але розмальовки є корисними для багатьох пацієнтів та вважаються альтернативою медитації, засобом релаксації і заспокійливою практикою. Розмальовка допомагає людині зосередитися на малюнку і дрібних деталях, відкинувши на кілька годин всі свої нав’язливі думки і тривоги.

2. Лікування депресії

Розмальовки дозволяють впоратися з цілим рядом емоційних проблем. Для багатьох нудьга і стрес є головними тригерами для виникнення розладів різного характеру. Особливо це стосується людей, які страждають від тривоги, депресії і наркотичної залежності. Коли пацієнти займаються розмальовуванням орнаментів в книзі, вони концентруються на малюнку і утримують цей фокус на протязі довгого часу. Це допомагає перенести акцент з негативних думок на позитивний і продуктивний настрій.

3. Антистрес-терапія

Розмальовка буде дуже корисною для осіб з посттравматичним синдромом або тих, хто постійно знаходиться в стані стресу. Справа в тому, що таке заняття заспокоює мигдалеподібне тіло, тобто ту область мозку, яка відповідає за формування емоцій. Коли ви зосереджуєтесь на розфарбовуванні картинки, ви займаєтеся самозаспокоєнням, даєте мозку можливість відпочити і розслабитися.

4. Повернення в дитинство

Розфарбовування також повертає нас в той час, коли все було простіше. Погодьтеся, що подібне заняття, здавалося б, більше підходить малюкам, ніж дорослим людям. Насправді малювання асоціюється у більшості людей з тим періодом, коли обов’язків було мало, а безтурботності – хоч відбавляй. Для того щоб трошки поринути в дитинство і очистити емоційний фон, антистрес-розмальовка підходить ідеально. Вона ніби виводить нас з нинішнього напруженого стану і дозволяє забутися на кілька годин.

5. Тренування для розуму

Вірите чи ні, але розмальовка допоможе поліпшити і інтелектуальні навички. Вона стимулює ті ділянки мозку, які підвищують концентрацію і увагу. Також вона допоможе вирішити і організаційні проблеми. Здається дивним, що подібне заняття взагалі здатне якось тренувати навик тайм-менеджменту, але це правда. Справа в тому, що за структурування інформації відповідає лобова частка мозку, а розмальовування дрібних і вигадливих деталей активізує її роботу. Чим більше кольорів ви будете використовувати, чим складнішими будуть візерунки, тим краще працює мозок.

6. Стимуляція півкуль мозку

Антистрес-розмальовка задіює обидві півкулі головного мозку. Коли ми роздумуємо про баланс і вибір кольору, беремо в руку олівець і починаємо заштриховувати осередок, то поєднуємо відразу два процеси: вирішення проблеми і дрібну моторику. Це свого роду терапія, яка тренує мозок, привчаючи його працювати над простими задачами і поступово переходити до більш складних.

7. Відхід від проблем

У процесі розфарбовування ви концентруєте увагу на тому предметі, який знаходиться у вас під рукою. Якщо робити це досить зосереджено, то можна абстрагуватися від сторонніх шумів, неприємних думок і тривог. Це дуже гарна навичка, який буде корисною у ситуації, коли потрібно ненадовго забути про фізичний або емоційний біль.

Є і ще одна перевага розмальовок для дорослих. Більшість з них дуже красиві і містять вражаючі чорно-білі контури, які можна перетворити на справжній витвір мистецтва. Уявіть собі те відчуття задоволення, яке ви отримаєте, коли завершите малюнок і зможете оцінити красу створеного вами шедевра.