Склалася думка, що до послуг ломбарду звертаються тільки в екстрених випадках, закладаючи останні вартісні речі, стоячи на порозі краху. Однак фахівці з такою думкою абсолютно не згодні. Ломбард це досить солідна і дуже ефективна фінансова організація. Саме тут можна отримати невелику фінансову допомогу, набагато простіше і швидше, ніж у банку. Спробуємо розібратися, для чого потрібні ломбарди і як організована їхня робота.

Для чого потрібні ломбарди?

Ломбард – це кредитна організація, що оформляє експрес позики під заставу будь-якого типу майна або цінних речей. На даний момент вони в якійсь мірі складають конкуренцію банкам. У багатьох з них є надійна система охорони і відеоспостереження. Обслуговування клієнтів знаходиться на вищому рівні.

Переважна більшість подібних центрів скупки працює в правовому полі. Перед тим, як відкрити ломбард, власник проходить реєстрацію і отримує на руки дозвільні документи, після чого його діяльність контролюється структурним підрозділом Держфінпослуг.

Фінустанови поділяються за наступними напрямками роботи:

  • Скупка цінних ювелірних предметів. В цьому випадку заставним майном можуть бути дорогоцінні метали, каміння, дорогі прикраси;
  • Скупка автомобілів;
  • Скупка техніки (телефонів, гаджетів, телевізорів та ін.)

Порядок роботи

Робота установ для видачі мікропозик практично нічим не відрізняється від діяльності мікрофінансових організацій. Перш ніж отримати готівкову суму за заставне майно експерт проводить оцінку реальної, чи то пак ринкової вартості предмета. Згідно з чинним коефіцієнтом, а для кожного виду застави він свій, визначається допустима сума кредитних коштів. Якщо клієнту ломбарду це вигідно, тоді укладається договір. Практично усі відомі ломбарди, такі як “Золота Скриня” мають в своєму розпорядженні сайти, на яких можна знайти усю необхідну інформацію, яка вас цікавить. Цікавим є те, що цінова політика мережевих ломбардів є доволі стабільною, тобто ціни в ломбарді Львова абсолютно не відрізняються від цін в ломбарді Києва.

У договорі вказується:

  • сума з відсотками, яку повинен виплатити клієнт
  • термін мікропозики

Після підписання договору позичальник на руки отримує гроші і квитанцію.

Плюси і мінуси угоди

Невеликим мінусом такої угоди є не завжди вигідна процентна ставка. Однак бувають ситуації, коли у клієнта немає іншого виходу, як звернутися в центр скупки або подібний ризик є цілком виправданим. Що стосується позитивних моментів, то в окремих організаціях існують пільгові програми для постійних клієнтів. Також до плюсів ломбарду можна віднести швидкі гроші без зайвих довідок.

Щоб не стати жертвою обману, фахівці радять переконатися в легальній діяльності організації і подивитися дозвільні документи. Вдалого кредитування!