Вибір ліжка – важливий етап в облаштуванні спальної кімнати. Тут людина проводить третю частину свого життя, а любителі поспати ще більше. Від того яке ліжко ви оберете, залежить якість вашого сну. Міцний і здоровий сон – запорука гарного самопочуття на цілий день. У даній статті ви дізнаєтеся, як правильно вибрати ліжко для спальні, а придбати його ви можете на сайті ideko.com.ua/krovati/.

Розмір і форма мають значення

Наступні поради допоможуть вам підібрати оптимальні розміри і форму ліжка:

  • При виборі довжини орієнтуйтеся на свій зріст і зріст вашої другої половинки. Для запасу додайте до цього значення ще мінімум 10 см.
  • Для того, щоб визначитися з шириною, ляжте удвох на ліжко, закиньте руки за голову і розправте лікті. Так ви зможете визначити, чи достатньо вам буде простору для комфортного сну.
  • Що стосується форми, то найбільш раціональне рішення – вибрати традиційний прямокутник.
  • Якщо вам хочеться чогось оригінального, тоді придивіться до круглого, овального, дугоподібного або навіть ліжка у формі серця або черепашки.
  • Будьте готові до того, що ліжко незвичайної форми забере у вас більше місця, ніж прямокутне. А постільну білизну, ковдри та пледи доведеться шити на замовлення.

Що потрібно знати про каркас

Каркас – на перший погляд, непримітна, але дуже важлива частина будь-якого ліжка. Це основа спального ложа, від вибору якого залежить міцність, довговічність і надійність конструкції.

Дотримуючись наших рекомендацій, ви підберете надійний і довговічний каркас для свого ліжка.

1. При виборі каркаса враховуйте наступні 3 основні моменти:

  • Дизайн
  • Матеріал виготовлення
  • Відповідність розмірам матраца

2. Каркас і матрац повинні практично збігатися за розміром. Так як дуже маленький матрац або навпаки занадто великий буде весь час з’їжджати. Це доставляє великі незручності, та й каркас при таких умовах експлуатації швидше зношується.

3. Перебуваючи в меблевому магазині, обов’язково перевірте каркас на міцність: число перемичок і решіток повинно відповідати розмірам конструкції. Чим більше площа ліжка, тим більше деталей для кріплення повинно бути присутнім у виробі.

4. Не економте на покупці ліжка. Краще витратитися на більш дорогу модель з надійним каркасом, ніж на виготовлену з неякісних матеріалів.

5. Міцні каркаси виготовляють з цінних порід дерев таких, як:

  • ясень
  • дуб
  • бук

6. Купуючи ліжко з масиву, будьте уважні. Деякі недобросовісні виробники знижують собівартість виробу, виготовляючи каркаси “під дерево”.

7. Ліжка, зроблені не з масиву дерева, зазвичай фарбують в різні кольори. А натуральне дерево має свій природний відтінок, який не замінить жодна фарба.

8. Перевірте каркас на справжність. Якщо провести нігтем по каркасу, і на ньому залишиться ледь помітна подряпина, то перед вами справжня модель. Якщо подряпина не залишиться, то, швидше за все, перед вами фальшивка. Виняток становлять тверді породи дерев.

9. При виборі ліжка слід звернути увагу на висоту каркаса. Наприклад, каркас східного типу знаходиться майже на рівні підлоги. А традиційні європейські ліжка підносяться над підлогою приблизно на відстані 50 см.

10. Враховуйте також вік при покупці ліжка. Літнім людям важко вставати з дуже низького спального місця. Однак не потрібно впадати в крайності. Вироби американського типу, що досягають у висоту до 90 см, – теж не варіант. Вони хоч і виглядають цікаво в інтер’єрі, але спати на занадто високій конструкції незручно, особливо людям похилого віку.

Останні рекомендації:

  • Найчастіше матрац продається в комплекті з ліжком. Однак він не завжди хорошої якості. Тому краще купуйте його окремо або вибирайте ліжко, до якого додається ортопедичний матрац.
  • Якщо ваша спальня маленька, розгляньте варіант з ліжком-трансформером. Воно заощадить корисну площу.
  • У спальнях, оформлених в стилі Мінімалізм і Хай-тек, добре виглядають низькі ліжка-платформи.
  • Не економте на покупці ліжка. Адже причиною багатьох захворювань хребта є незручне ліжко. Подумайте про це.