Влітку, коли вся зелень росте на городі, доступна на ринках удосталь і коштує копійки, саме час подумати про заготовки на зиму. Наприклад, кріп можна заморозити або засушити, але найприємніше зробити на його основі соус. Готується він за лічені хвилини, зберігається кілька місяців і буде радувати вас увесь холодний сезон.
Кроповий соус стане в нагоді вам не тільки на зиму, а й у літню пору для заправки холодних супів, соковитих салатів з сезонних овочів, в якості намазки на бутерброди і приправи до шашликів, риби, макаронів.
Ця зелена приправа надає стравам неповторного смаку і аромату, а за зовнішнім виглядом і консистенцією нагадує соус песто.
Складові:
- кріп – 2 скл.
- часник – 10 зуб.
- лимон – 1 шт.
- оливкова олія – 100 мл
- сіль – 1 ч. л.
- цукор – 0,5 ч. л.
Приготування:
Помийте зелень кропу, обсушіть на паперовому рушнику і подрібніть в блендері разом з очищеними зубчиками часнику.
Лимон промийте в теплій воді, витріть насухо рушником і натріть цедру на дрібній тертці, намагаючись не зачіпати білий шар. Розріжте лимон навпіл, вичавіть сік і відправте його разом з цедрою до кропу.
Додайте сіль, цукор і оливкову олію. Подрібніть блендером до пастоподібного стану, викладіть соус з кропу в стерилізовані банки.
Ви тільки уявіть, як в будинку почне пахнути влітку і сонцем, коли ви відкриєте баночку з апетитним вмістом! І ви відразу зрозумієте, що це задоволення вартує витраченого часу.
Неодмінно приготуйте такий кроповий соус на зиму, адже його можна використовувати також і для випічки хліба із зеленню і вегетаріанських котлет.