Весна підходить все ближче і ближче. Ось уже розпочався Великий піст, за яким прийде Великдень і остаточне потепління. Головне – у відведений період очиститися не тільки фізично, за допомогою обмежень в їжі, а ще й духовно.
Щоб зробити цей час більш радісним і насиченим незвичайними стравами, ми підготували для вас добірку з 7 простих пісних сніданків. Вони допоможуть вам бадьоро і ситно починати ранок, а також потішити близьких людей різною смакотою.
Сніданок під час посту
Вибір інгредієнтів в піст стає обмеженим, а значить, зменшується і кількість прийнятних рецептів. Сніданок – перший і найважливіший прийом їжі, тому має велике значення, з якої страви ви почнете свій день. Сподіваємося, сьогоднішня добірка допоможе вам визначитися з вибором і більше не витрачати часу на обдумування цього питання.
Картопляні котлети
Складові:
- 100 г кореня селери
- 4 картоплини
- 100 г панірувальних сухарів
- 100 мл соняшникової олії
- сіль
Приготування:
Овочі очистити, нарізати великими кубиками і варіть до готовності під закритою кришкою в злегка підсоленій воді.
Потім відвар злийте, а картоплю і селеру за допомогою блендера розімніть в пюре і дайте йому охолонути.
Змоченими у воді руками з пюре сформуйте котлети, обваляйте їх у сухарях і обсмажте на олії в сковороді з кожного боку до утворення золотистої скоринки.
До столу подавайте котлети гарячими, з томатним або гірчичним соусом і свіжими овочами.
Яблучні оладки
Складові:
- 5 ст. л. борошна
- 2 ст. л. цукрової пудри
- 100 мл води
- 2 яблука
- 100 мл рослинної олії
- кориця
Приготування:
Яблука очистіть від шкірки, видаліть серцевину і наріжте тонкими скибочками.
За допомогою віничка змішайте воду і борошно до утворення однорідної маси, яка за консистенцією нагадує сметану.
У сковороді розігрійте олію. Яблучні кільця умочуйте в тісто і обсмажуйте на олії з обох боків до появи приємного золотистого кольору.
Готові оладки остудіть і посипте сумішшю цукрової пудри з корицею.
Грінки з квасоляним пюре
Складові:
- 250 г консервованої квасолі
- 1 болгарський перець
- 300 г хліба
- пучок петрушки
- сіль і перець
Приготування:
Рідину, в якій знаходилася квасоля, злийте. Відкиньте боби в окремий посуд і подрібніть за допомогою блендера.
Болгарський перець очистіть і разом із зеленню дрібно поріжте. Додайте все до квасолевого пюре і ретельно перемішайте.
Хліб поріжте скибочками і підсушіть в духовці або на сухій сковороді.
Квасолеве пюре намажте на грінки, посипте зеленню і подавайте до чаю або кави.
Грибний паштет
Складові:
- 600 г печериць
- 1 цибуля
- 2 ч. л. лимонного соку
- 1 морква
- 1 зуб. часнику
- 2 ст. л. соняшникової олії
- сіль і перець
Приготування:
Печериці поріжте невеликими шматочками і обсмажте в сковороді на олії, поки не випарується вся волога. Цибулю наріжте півкільцями, додайте до грибів і смажте протягом 10 хвилин на повільному вогні, поки вона не стане м’якою.
Моркву помийте, очистіть і відваріть до готовності. Потім дістаньте і дайте охолонути.
У глибоку ємність покладіть моркву, порізану тонкими кільцями, часник, лимонний сік і гриби з цибулею. Подрібніть все до однорідного стану за допомогою блендера. Потім додайте сіль, перець і добре перемішайте.
Готовий паштет розкладіть по скляних банках і зберігайте в холодильнику не більше 4 днів.
Яблука з кус-кусом
Складові:
- 4 яблука
- 6 ч. л. кус-кусу
- 1 ст. л. кешью
- 2 ч. л. коричневого цукру
- 1 щіпка кориці
- 1 щіпка сушеного імбиру
Приготування:
Яблука вимийте і за допомогою ножа акуратно видаліть серцевину.
Горіхи подрібніть за допомогою ножа і змішайте в окремій ємності з кус-кусом, імбиром, корицею і цукром. Додайте до сухих інгредієнтів трохи води і мішайте, поки не вийде густа кашка.
Начиніть яблука отриманою сумішшю і поставте в форму для запікання, на дно якої влийте трохи води. Запікайте в попередньо розігрітій до 180 ° C духовці близько 10-15 хвилин.
Готові яблука подавайте до столу злегка присипаними цукровою пудрою або з паличкою кориці.
Пісна запіканка з булгуром
Складові:
- 150 г булгуру
- 300 г моркви
- 1 апельсин
- 100 г фініків
- 50 мл соняшникової олії
- мед
- сіль
Приготування:
Кашу залийте 1 л окропу і залиште під кришкою до повного охолодження, а потім відкиньте на сито і перекладіть в окрему ємність.
Моркву очистіть, натріть на крупній тертці і тушкуйте на олії на повільному вогні близько 15 хвилин.
До моркви додайте цедру, нарізану м’якоть апельсина і фініки без кісточки. Зніміть все з вогню, змішайте з булгуром, приправте медом і викладіть у жароміцну форму.
Запікайте страву в попередньо розігрітій до 180 °C духовці близько 20 хвилин. Готову запіканку подавайте до столу з чаєм, узваром або апельсиновим соком.
Рисова каша з сухофруктами
Складові:
- 200 г рису
- 50 г кураги
- 50 г родзинок
- 70 г цукатів
- 50 г волоських горіхів
- 1 ч. л. цукру
- 2 ст. л. оливкової олії
- мед
- кориця
- ваніль
- сіль
Приготування:
Сухофрукти за 20 хвилин до початку приготування залийте окропом. Рис ретельно промийте та відваріть в підсоленій воді.
Волоські горіхи подрібніть за допомогою ножа і обсмажте на повільному вогні в оливковій олії.
Додайте до них підготовлені сухофрукти. Якщо є потреба, розріжте їх на більш дрібні шматочки. До горіхово-фруктової суміші додайте цукор, корицю, ваніль і ретельно все перемішайте. Влийте 2 столові ложки гарячої води і залиште сухофрукти тушкуватися 10 хвилин на повільному вогні.
Рис висипте в сковороду, перемішайте з іншими інгредієнтами і залиште на невеликому вогні на 10-15 хвилин.
Готову кашу заправте медом і відразу подавайте до столу.
У кожен з рецептів ви можете привнести свою оригінальну нотку, замінивши кілька приправ або сухофруктів. Готуйте з задоволенням і обов’язково діліться з друзями новими рецептами!