Можна нескінченно експериментувати з дріжджовим тестом, але якщо вам хочеться по-справжньому повітряної випічки, рекомендуємо звернутися до мудрості японських пекарів. Повітряні, як хмара, булочки «Хоккайдо» однаково улюблені у всій Азії, і зрозуміло чому: вони ніжні, як пух.
Незважаючи на простоту всіх інгредієнтів (знайдуться в будь-якому будинку), у солодких булочок є секрет, називається він «Танджонг» – техніка приготування тіста, під час якої використовується проварене з борошном молоко. Більш широко воно відоме як борошняна заварка або клейстер.
Складові:
- молоко – 260 мл
- пшеничне борошно – 370 г
- цукор – 6 ст. л.
- сухі дріжджі – 7 г
- яйце – 2 шт.
- сіль – 1 ч. л.
- вершкове масло – 3 ст. л.
- кориця – 0,5 ч. л.
Приготування:
Для початку приготуємо «Танджонг». Для цього змішайте 100 мл молока і 20 г борошна в зручній посуді до однорідності і тримайте на середньому вогні близько трьох хвилин, постійно помішуючи. У вас повинна вийти маса, що нагадує пудинг. Дайте їй охолонути.
За цей час підготуйте дріжджі. Змішайте їх з рештою теплого молока і 2 ст. л. цукру, дайте їм прокинутися (на це піде близько 10-15 хвилин).
Просійте борошно, що залишилося, додайте сіль і перемішайте. Потім розбийте яйце кімнатної температури, влийте молоко з дріжджами і борошняну заварку.
Замісіть тісто міксером (5 хвилин) або руками (10 хвилин). Потім додайте 1 ст. л. м’якого вершкового масла і місіть до повної однорідності. Тісто повинне вийти еластичним і не має липнути до рук.
Дайте йому відпочити в змащеній маслом мисці близько півтори години під харчовою плівкою. Тісто має збільшитися в два рази.
Змішайте корицю з цукром і розтопіть 2 ст. л. вершкового масла. Все готово для формування пиріжків!
Дістаньте тісто і трохи помніть його на столі, щоб вийшов товстий млинець. Розріжте його на 8 рівних частин, з кожної скачайте кульку.
Кожну кульку тіста розкачайте в овал. Змастіть маслом, посипте цукром з корицею і загорніть її в такий спосіб: спочатку загніть всередину бокові сторони, пройдіться по тісту качалкою, а потім скачайте його в рулет.
Шов можна защипнути для надійності. Викладіть пиріжки на пергаментний папір, накрийте плівкою і дайте відпочити ще годину в теплому місці.
Коли пиріжки піднімуться, змастіть їх збитим яйцем і відправте в розігріту до 190 градусів духовку на 20 хвилин.
Як тільки булочки будуть готові, дістаньте з з форми і перемістіть на решітку без пергаментного паперу, щоб вони охололи.
З відносно невеликого шматка тіста в результаті виходить ціле деко чудових по своїй текстурі молочних булочок.
До речі про це: абсолютно не важливо, яке деко ви візьмете. І це одна з головних переваг! Не кажучи вже про чарівний смак.
Щоб зробити булочки ще кращими, рекомендуємо використовувати коричневий цукор замість білого. Якщо вам сподобався наш рецепт, поділіться ним з друзями.