Раніше без страв з гречки не відбувалося жодне застілля. Говорили: «Без каші обід — сирота». А яка корисна гречана крупа і дітям, і дорослим! У цій статті ми поділимося з вами смачними рецептами страв з гречки!
Користь гречки в тому, що всі мінерали та вітаміни в ній відмінно збалансовані, причому крім заліза, в крупі є вітаміни групи В: В1, В2 і В9 (фолієва кислота). А повноцінний білок в її складі містить незамінні амінокислоти метіонін і лізин, причому за їх кількістю в 100 г крупи гречка значно перевершує інші крупи.
Гречка вважається ідеальною крупою для дитячого і дієтичного харчування, вона практично не має протипоказань. Нижче, ви знайдете сім чудових рецептів на тему, як смачно приготувати гречану крупу .
ГРЕЧКА В ГОРЩИКАХ З ГРИБАМИ І СМЕТАНОЮ
Інгредієнти:
- 12 стол. ложок гречки
- 250 г печериць
- 3 стол. ложки сметани
- 3 зубчики часнику
- 1 цибулина
- 2 лаврові листки
- щіпка солі
- 2 стол. ложки вершкового масла.
Приготування:
- На вершковому маслі обсмажте цибулю до прозорості. Додайте до цибулі нарізані гриби і смажте ще 5-7 хвилин.
- У мисці змішайте промиту гречку, сметану, видавлений часник, додайте гриби з цибулею. Посоліть.
- Поламайте лавровий лист на дрібні шматочки, також додайте до решти інгредієнтів.
- Викладіть в горщики, влийте води приблизно на 12 см вище, ніж гречка.
- Поставте в розігріту духовку на 15-20 хвилин. Готуйте при температурі 200 ° С.
ГРЕЧАНІ ОЛАДКИ «ХВИЛИНКА»
Інгредієнти:
- 15 стол. ложок гречаної муки
- 0,5 л кефіру
- 1 чайна ложка соди
- 3 яйця
- олія для смаження.
Приготування:
Всі інгредієнти змішайте, розітріть грудочки і випікайте. Оладки, приготовані таким легким і швидким способом, виходять пишними і смачними.
ГРЕЧАНИЙ ПИРІГ
Інгредієнти:
- 1 склянка гречаної крупи
- 2 склянки молока
- 2 яйця
- 2 стол. ложки сметани
- 1 стол. ложку цукру
- пачка сиру
- щіпка солі
- олія і панірувальні сухарі для форм
- суміш з 1 сирого жовтка і 1 стол. ложки сметани для змазування.
Приготування:
- Зваріть розсипчасту кашу з гречки на молоці.
- Яйця змішайте з сиром, сметаною і цукром, посоліть і гарненько все розітріть.
- Додайте охолоджену кашу і знову перемішайте.
- Форму злегка підігрійте, змастіть олією і посипте меленими сухарями.
- Викладіть рівним шаром отриману суміш, змастіть сметаною з жовтком і запечіть до утворення золотистої скоринки.
Перед подачею на стіл верх можете змастити варенням.
ГРЕЧАНА ЗАПІКАНКА
Інгредієнти:
- 1 склянка гречки
- 100 мл натурального йогурту
- 1 яйце
- 60 г твердого сиру
- сіль і перець за смаком
Приготування:
- У глибоку миску влийте йогурт, вбийте яйце, посоліть і поперчіть за смаком. Збийте за допомогою віничка або виделки в однорідну масу, але не в піну. Гречку залийте яєчно-йогуртовою сумішшю.
- Сир натріть на грубій або дрібній тертці і посипте майбутню запіканку.
- Поставте форму в розігріту до 200 ° C духовку до рум’яного кольору, приблизно на 20 хвилин. Подавати запіканку слід в гарячому вигляді як самостійну страву або як гарнір.
ГРЕЧАНИКИ
Інгредієнти:
- 500 г нежирного м’яса
- 2 яйця
- 100 г гречки
- 2 середні цибулини
- 2 зубчики часнику
- 200 г томатної пасти
- панірувальні сухарі
- сіль, перець — за смаком
Приготування:
- Крупу ретельно промийте та відваріть в підсоленій воді.
- М’ясо очистіть від шкіри і кісток, пропустіть через м’ясорубку з додаванням половини цибулі і часнику.
- У фарш додайте спеції, яйця і перемішайте. Додайте відварену гречку і знову перемішайте.
- Зліпіть середні котлети, обваляйте їх в панірувальних сухарях і обсмажте до золотистої скоринки на пательні з олією (близько 5 хвилин).
- Залишок цибулі обсмажте, потім додайте томатну пасту і викладіть котлети в каструлю, накрийте кришкою і тушкуйте на малому вогні 20 хвилин.
ГРЕЧАНІ ДРІЖДЖОВІ МЛИНЦІ
Інгредієнти:
- 1 склянка гречаної муки
- 1 склянка пшеничної муки
- 2,5 склянки води
- 0,5 чайн. ложки соди
- щіпка солі
- лимонна кислота – на кінчику ножа
- олія для смаження.
Приготування:
- Змішайте борошно, додайте сіль, просійте і змішайте з водою і лимонною кислотою.
- В кінці замісу додайте соду, швидко перемішайте, дайте тісту піднятися.
- Випікайте млинці на розпеченій, змащеній олії пательні.
РИБА ФАРШИРОВАНА ГРЕЧКОЮ
Інгредієнти:
- 1 великий короп або лящ
- 1 склянка гречки
- 2 склянки води
- 1 цибулина
- 2 яйця
- 2ОО г сметани
- сіль
- 2-3 стол. ложки борошна
- олія для смаження.
Приготування:
- Зваріть гречку.
- Яйця зваріть і дрібно наріжте.
- На рослинній олії обсмажте нарізану цибулю. Змішайте з відвареною гречкою, додайте яйця. Посоліть.
- Рибу вимийте, відріжте плавники і зябра. Натріть рибу сіллю.
- Викладіть начинку з гречки в черевце, скріпіть зубочистками.
- Обваляйте рибу в борошні і обсмажуйте 2-3 хвилини з кожного боку до рум’яної скоринки.
- Викладіть рибу в форму для запікання. Змастіть сметаною і поставте в духовку для запікання.
- Печіть 25-35 хвилин при температурі 180 ° C.